Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Троє маленьких поросят – чому свині не минають бійок родичів? (ВІДЕО)

Важливо

Коли дві свині сваряться, третя свиня може втрутитися, щоб … замирити забіяк або, принаймні, зменшити вир пристрастей. Дивне дослідження італійських вчених демонструє здатність свиней вирішувати конфлікти. Родинні зв’язки відіграють тут не останню роль.

Про це пише Daily Mail.

Свині формують складні соціальні групи. Так свиня ніколи не пройде повз бійку родичів. І її завдання не вступитись за одну зі сторін суперечки, а знизити градус напруги між ними. Вчених Джада Кордоні, Іван Норша та їхніх колег з Туринського університету  (Італія) зацікавила така “чутливість” рох, і вони вирішили розібратися, що ж відбувається насправді.

Під час дослідження протягом 6 місяців вчені спостерігали за 104 свиньми – як ті вирішували конфлікти після бійки. Вони помітили, що агресивна поведінка свиней супроводжувалася ударами головою, штовханиною, укусами тощо. Однак не минало і трьох хвилин після завершення конфлікту, як свині починали демонструвати примирення. Вони контактували носами, сиділи поряд або навіть спиралися головою одна на одну. Цікаво, ініціатором примирення міг бути як агресор, так і його жертва.

Під час спостережень вчені помітили, що якась умовно третя свиня не може проігнорувати конфлікт і просто мусить в нього втрутитись.  Тут тільки один нюанс – до кого ця третя свиня підійде першою. До того, хто спровокував бійку, чи до того, хто вимушений захищатись. Свиня-арбітр може взятись заспокоювати жертву. В хід йдуть свинячі обіймашки, коли одна особина притискає іншу до землі. І навіть якщо агресор не вгамується на цьому етапі конфлікту, жертві стане трохи легше. Вона припиняє тремтіти, дряпатися, позіхати і жувати пустим ротом — усе це ознаки стресу. Якщо ж роха-спостерігач наблизиться до агресора, а не до жертви, напруження конфлікту трохи спаде — кількість випаді проти жертви знизиться.

Дослідники також зауважили, що сторонні спостерігачі охоче втручаються в конфлікт, якщо вони мають тісні зв’язки з агресором або жертвою. Припускають, що свині цінують певні стосунки та здатні підтримувати близьких родичів.

Надалі вчені мають намір дізнатися, чи працюють такі стратегії вирішення конфлікту у всіх свиней, чи тільки у цієї групи.

Як повідомляло раніше BitukMedia, група науковців із Єльської школи медицини (США) змогли частково зберегти роботу деяких органів у свиней після смерті. Тканини цих органів демонстрували ознаки життя через 7 годин після зупинки серця.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі