П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Без терміну давності – індіанські мумії виявились жертвами злочинів

Важливо

Міжнародна група вчених дослідила останки давніх індіанців. Йдеться про мумії, які піддали 3D-томографії. І тепер відомі причини смерті кожного з трьох. Двоє з них, як виявилось, були жорстоко вбиті.

Про це повідомляє Science Alert.

Всі троє індіанців – чоловіки та жінка – жили в Південній Америці ще в доколумбовий період, понад 1000 років тому. Автори дослідження мали на меті з’ясувати міру поширення насильства серед тогочасних людей. Чоловіки були жорстко вбиті, тоді як жінка померла природною смертю, – показала комп’ютерна томографія 3D.

Вчені вивчали стародавні рештки з музеїв Німеччини та Швейцарії. Всі вони були природно муміфіковані – сухе навколишнє середовище зібрало з тіл рідину швидше, ніж вони встигли розкластись. 

З’ясувалось, що мумія з Музею Університету ім. Філіпа в Марбурзі (Німеччина) – це чоловік років 20–25. Він належав до культури Аріка з півночі сучасного Чилі. Високий – десь 1,72 м. Його зуби добре збереглись. А от у легенях знайшли рубці від туберкульозу важкої форми. Щоправда, причина його смерті зовсім інша.

Марбурзька чоловіча мумія. Фото – Science Alert

Десь між 996 і 1147 роками н.е. цей чоловік став жертвою нападу. Встановити це допоміг радіовуглеродний аналіз. Спочатку його дуже сильно вдарили по голові. Як припускають, каменем. А потім штрикнули у спину ніж. Можливо, йдеться про засідку: вбивці змогли непомітно підійти ззаду. 

Ще дві мумії для аналізу взяли зі сховища Музею мистецтва та історії в Делемоні, Швейцарія. Припускають, що ці люди жили на південному заході Перу. Чоловік помер у 902–994 рр, жінка – у 1224–1282 рр. 

Мумії Делемона. Фото – Science Alert

Біомедики виявили в індіанця ​​серйозну травму шийного відділу хребта. Найімовірніше, це був сильний удар по задній частині шиї.

Жіноча мумія також мала пошкодження скелета, але вони з’явилися вже після смерті, можливо, під час похорону.

Ще кілька десятків років тому вчені й не мріяли дізнатись про те, що сьогодні легко дозволяють сучасні томографи. І роботи їм додасться – у в різних музеях зберігаються десятки рештків з Південної Америки. Злочини тисячолітньої давнини можуть бути розкриті, – кажуть науковці.

Як повідомляло раніше BitukMedia, поліція із американського штату Пенсильванія розшукали вбивцю на ім’я Скотт Грім завдяки аналізу ДНК. Понад 30 років тому зловмисник убив жінку, а тоді надіслав листа до газети. Він полизав конверт, щоб його заклеїти – і лишив на ньому часточки слини із генетичним матеріалом.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі