П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Зухвалі та блискучі – вчені досліджують глибоководних “хробаків Елвіса”

Важливо

“Хробаками Елвіса” назвали вчені мікроорганізми, нещодавно виявлені у Каліфорнійській затоці. Їхні блискучі лусочки нагадали дослідникам концертні комбінезони короля рок-н-ролу. З’ясувалось, що істоти вирізняються агресивним характером.

Про це повідомляє The Guardian.

“Елвісів” виявили на глибині чотирьох кілометрів в басейні Пескадеро в Каліфорнійській затоці. Маленькі блискучі черв’яки безлічі відтінків вподобали найглибші гідротермальні жерла Тихого океану.

Біологи прозвали новий вид «голодними лускатими хробаками» (Peinaleopolynoe). А все тому, що вони вперше були знайдені скупченими навколо їжі, яку вчені експериментально залишили на глибоководному дні. 

Відомо шість видів голодних лускоподібних черв’яків. Усі розміром з великий палець. Всі живуть у морських глибинах, зокрема чотири, названі ще у 2020 році. Один з них, який може похвалитися покривом з мерехтливих рожевих лусочок, названий на честь короля рок-н-ролу. Латиною Peinaleopolynoe elvisi.

Збільшене зображення Peinaleopolynoe. Фото – The Guardian

Голодних лускоподібних черв’яків можна знайти на трупах мертвих китів. А також на вулканічних підводних горах, гідротермальних джерелах і холодних джерелах, де метан просочується крізь морське дно, як бульбашки шампанського. Вчені припускають, що ці хробаки бактеріїдні.

Біологиі зробили висновок, що за дивовижне забарвлення лусочок відповідають зовсім не власні пігменти хробаків. Різнобарвними їх робить світло, що відбивається і переломлюється всередині луски. При цьому джерелом світла є зовсім не сонце, а інші підводні мешканці.

Цілком можливо, що коли хробаки старіють, їхній колір змінюється. Лусочки стають товщими, змінюється спосіб проходження світла через них. Найтовщі лусочки блакитні. Трохи тонкіші рожеві. Найменші хробаки, як правило, завжди білі, їхні лусочки дуже крихкі.

На додачу до рок-н-рольного вигляду черв’яки мають бойову вдачу. Вчені виявляли сколення на товстій лусці голодних особин. Згодом підводним роботам вдалося зняти на відео одну із «закритих вечірок» на дні океану.

Виявилось, що “хробаки Елвіса” влаштовували справжні бої: підстрибували на місці, завдавали один одному ударів, калічили противників своїми потужними щелепами. Вчені припускають, що така поведінка може бути якимось бойовим ритуалом. “Безперечно, нам потрібно ще більше спостерігати”, — кажуть вони.

Як повідомляло раніше BitukMedia, науковці з лондонського Музею природознавства знайшли понад 30 потенційно нових видів на дні Тихого океану за допомогою глубоководного робота з віддаленим керуванням.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі