П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вбивча помада – нова технологія допоможе розірвати ланцюжки передачі інфекцій

Важливо

Біопомаду проти небезпечних мікроорганізмів розробили біоінженери з Католицького Університету Валенсії (Іспанія). Йдеться про композицію з рослинних поживних олій, вітамінів та екстракту журавлини. За словами вчених, такій помаді вистачить від хвилини до п’яти годин, аби повністю знищити віруси, бактерії та грибок, які вступають з нею в контакт.

Про це розповідає Eurekalert.

Одне з актуальних завдань науки сьогодні — вигадати, як запобігати передачі вірусів і бактерій від людини до людини. Антимікробна помада, схоже, може допомогти.

Команда змішала основу для такої помади з олії ши, олії бабасу та олії авокадо, вітаміну Е та провітаміну В5 і додала туди екстракт журавлини. Останній не лише для надання яскравого червоного кольору. Попередні дослідження показали, що екстракт цієї ягоди інактивує віруси та інші хвороботворні мікроорганізми.

Дослідники провели низку експериментів, додаючи в помаду культури з різними вірусами, бактеріями та грибками.

“Обидва типи вірусів, як в оболонці, так і без оболонки, були повністю інактивовані протягом хвилини після контакту з кремом, що містить журавлину. А бактерії, мікобактерії та грибки з множинною медикаментозною стійкістю були значною мірою інактивовані протягом п’яти годин після нанесення крему», – йдеться у дослідженні.

Додавання екстракту журавлини до крему для губної помади дозволило йому боротися з вірусами, бактеріями та різновидом грибків. Фото – аdapted from ACS Applied Materials & Interfaces 2022, DOI: 10.1021/acsami.2c19460

Ось неповний перелік патогенів, від яких може захистити нова помада:

суперзірка серед небезпечних вірусів – SARS-CoV-2;

бактерії з множинною медикаментозною стійкістю, такі як кишкова паличка E.Coli;

бактеріофаги F6 та MS2;

золотистий стафілокок;

мікобактерії Smegmatis;

сурогат M.tuberculosis, що викликає туберкульоз у людини та тварин;

грибок роду Candida.

Губну біопомаду із захисними функціями першими вигадали не сучасні вчені. Згідно з історичними даними, у Стародавньому Єгипті для виготовлення косметики використовували пасти з мінеральних природних речовин.

За тисячоліття склади засобів з догляду кардинально змінилися, переважно у бік використання досягнень хімії. Сьогодні індустрія пройшла повний цикл розвитку і знову звертається до натуральних складів та інгредієнтів.

Як повідомляло раніше BitukMedia, фіолетові помідори визнали безпечними для людей. Вчені домагались цього ціле десятиліття. ГМО-томати, збагачені корисними антоціанами, створили у Великій Британії ще 15 років тому. Але вільно вирощувати їх дозволили лише зараз  – і тільки у США. Томати такого незвичного кольору можуть допомогти у лікуванні онкологічних хвороб. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі