Понеділок, 13 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Чому нам подобаються лиходії у кіно: вчені розкрили секрет

Важливо

Попри всі їхні пороки та провини, кожен потай любить свого лиходія, і тепер вчені з Мічиганського університету (США) з’ясували чому!

Про це розповідає Daily Mail.

Від Волдеморта до Джокера та Урсули в “Русалочці” нове дослідження показало, що люди запрограмовані бачити добре навіть у найжахливіших персонажах.

Дослідження, проведене Мічиганським університетом, США, показало, що якими б владолюбними чи егоїстичними не були кінолиходії, більшість з нас все одно приваблює їхній темний бік, оскільки ми вважаємо, що у них мусить бути якась “викупна” якість.

“Іншими словами, — пояснила провідний автор дослідження Валері Умшайд, — люди вірять, що існує невідповідність між зовнішньою поведінкою лиходія та їхнім внутрішнім, істинним “я””.

У ході дослідження вчені опитали 434 дитини віком від чотирьох до 12 років та 277 дорослих. Вони хотіли подивитися, як люди сприймають антисоціальні, а іноді й жахливі вчинки, здійснені злими персонажами. Лиходіями, обраними в якості приклада для дослідження, стали Урсула з діснеївської “Русалоньки” та капітан Гак з “Пітера Пена”. Тим часом серед позитивних героїв були Вуді з “Історії іграшок” Pixar та “Людина-павук” Marvel.

Перша частина дослідження була проведена для того, щоб перевірити, чи вважають діти лиходіїв здатними мати просоціальне ставлення до інших, особливо однодумців.

Дослідники ставили лиходіїв у ситуації, коли вони могли поводитися або просоціально, або безсердечно щодо колеги-лиходія, або до своєї власної домашньої тварини.

У другому та третьому етапах дослідження оцінювалися переконання учасників про справжню сутність лиходіїв, які відображали відмінності в тому, як негативні персонажі поводяться зовні і як вони почуваються всередині.

Результати показали, що в цілому і діти, і дорослі вірили, що справжні “я” лиходіїв були “переважно злими і набагато негативнішими, ніж у добрих персонажів”. Однак дослідники також виявили асиметрію у поглядах, оскільки у лиходіїв було набагато більше шансів, ніж у героїв, мати справжнє “я”, яке відрізнялося від їхнього зовнішнього вигляду.

“І діти, і дорослі вірили, що такі персонажі, як Урсула, мають якусь внутрішню доброту, незважаючи на погані/аморальні вчинки, до яких вони регулярно вдаються”, — пишуть автори.

Як повідомляло раніше BitukMedia, телеканал Cartoon Network спеціально для Японії випустив менш жорстоку версію мультсеріалу “Том і Джеррі”. Кавайні кіт і мишеня в новій адаптації не такі агресивні, хоч і, як і раніше, ганяються один за одним.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі