П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вперше в Україні дружині захисника одночасно пересадили підшлункову залозу та нирку

Важливо

Першу в Україні успішну трансплантацію комплексу підшлункова залоза-нирка виконали у Львові. Донорські органи отримала дружина захисника. Жінку виписали в день народження.  

Про це повідомили у Першому медичному об’єднанні Львова.

Жінка, яка отримала нирку та підшлункову залозу – 33-річна Олена Ткачук, медсестра з Рівненщини. З п’яти років хворіла на цукровий діабет: підшлункова не виробляла інсулін. Після того, як Олена народила дитину, відмовили ще й нирки. 

На операційному столі жінка провела майже 9 годин. Впродовж 6 годин їй пересаджували підшлункову залозу. Ще понад 2 години – нирку. Донорські органи запрацювали просто на операційному столі.

Чоловік Олени – військовий, він захищає Україну. Його відпустка збіглася в часі з операцією дружини. До лікарні він примчав просто з фронту. 

Операцію виконали спеціалісти лікарні Святого Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова. Трансплантувати підшлункову, що вважається одним з найскладніших у світі хірургічних втручань, їм допомогли хірурги київської клініки “Феофанія”.   

Фото – Facebook/Перше медичне об’єднання Львова

Лікарі задоволені перебігом післяопераційного періоду в Олени. Вона уже впевнено ходить, сама їсть, пробує робити розминку. Жінка тішиться, що нарешті може жити без уколів інсуліну та процедур гемодіалізу. Мріє більше часу проводити з чоловіком та 11-річною донечкою, а ще – вийти на роботу, яку колись змушена була покинути через хворобу.  Олену виписали з лікарні на 11-ий день після втручання – в її 33-й день народження.

Разом з операцією Олени хірурги одномоментно виконали ще три складні трансплантації: легень, серця та печінки. Це вперше в історії України таку кількість органів пересадили в одній лікарні. Врятовано чотири життя.  

Шанс на друге життя Олена та ще троє українців отримали завдяки важкому рішенню родини 42-річного чоловіка, який помер від інсульту. Медики Нововолинської лікарні констатували смерть мозку. Родина погодилась на донорство органів.

Легені пересадили чоловікові з Донеччини. Діагноз – кістозна гіпоплазія обох легень. Три роки він жив на кисневій підтримці.  

Печінку трансплантували 43-річному жителю Закарпаття. Його власний орган вбив цироз. Останні місяці чоловік балансував між життям та смертю. Він пережив сім внутрішніх кровотеч, коли за статистикою вже після третьої людина не виживає.   

Серце пересадили 48-річному львів’янину. На свій рятівний орган чоловік чекав рік. У нього – кардіоміопатія: серце не могло перекачувати кров і ризикувало зупиниться щомиті. 

Впровадження нових типів пересадок органів – великий поступ для медичної галузі України. “Вже третій рік поспіль наші трансплантологи їздять Україною та діляться досвідом з колегами. Адже у всіх нас одна ціль: рятувати українців в Україні”, – йдеться у повідомленні.

Як розповідало раніше BitukMedia, у Львові вперше в історії української медицини пацієнтові вживили протез просто в кістку. Крім того, тут вперше в Україні підлітку провели операцію на мозку – з пробудженням. Це було потрібно, аби не пошкодити мовленнєві і рухові центри.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі