Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені виявили підводний цвинтар карантинної лікарні 19-го століття

Важливо

Поблизу узбережжя Флориди археологи знайшли затоплений острів, а на ньому — підводний цвинтар та карантинну лікарню ХІХ століття. Заклад використовувалася для лікування хворих на жовту лихоманку в сусідньому форті Джефферсон між 1890 і 1900 роками. А цим знайденим підводним цвинтарем є кладовище Форта Джефферсон, де, згідно з історичними даними, могли бути поховані десятки американських солдатів.

Про це розповідає New York Post.

На березі Мексиканської затоки розташований архіпелаг з семи островів, які формують центральну частину національного парку Драй-Тортугас. Нині це заповідник, в самому центрі якого знаходиться побудований у 1846 році форт Джефферсон. Свого часу він був важливим стратегічним центром. Американські військові побоювалися вторгнення з боку Мексиканської затоки, тому спочатку форт служив захисною спорудою, а роки Громадянської війни його обладнали під в’язницю для політв’язнів.

Будували форт Джефферсон тридцять років, але роботи так і не закінчили. У 1878 році тут спалахнула епідемія жовтої лихоманки, а стіни обрушилися під дією урагану та тяжкістю нової гармати. Наступні роки його всіма силами відновлювали, але не надто успішно. Незважаючи на своє ключове розташування, форт ніколи не був повністю озброєний або добудований. Військові покинули споруду в 1874 році, і пізніше она служила вугільною станцією для військових кораблів.

Археологи знайшли залишки лікарні та кладовища на затопленому острові біля Флорида-Кіс. Фото -National Park Service

Тепер морські археологи хочуть розказати справжню історію форту Джефферсон. Вони зазначають, що досі вона була зосереджена здебільшого на самому бастіоні та деяких його сумнозвісних ув’язнених. Але тепер дослідники активно працюють над тим, щоб розповісти про поневолених чоловіків і жінок, дітей та цивільних робітників, які тут мешкали. Археологи сподіваються на допомогу нових знахідок.

Як повідомляє Служба національних парків США, на затонулому острові археологи виявили невелику карантинну лікарню, де лікували хворих на жовту лихоманку, та цвинтар. За історичними документами, тут поховано десятки людей, але поки що дослідникам вдалося ідентифікувати лише одного.. Це робітник Джон Грір, який помер у 1861 році: ім’я та дата добре збереглися на надгробку. Він, як виявилось, зроблений з того самого матеріалу, з якого побудований перший поверх форту Джефферсон.

Поки вдалось ідентифікувати тільки одну могилу за 1861 рік. Фото – National Park Service

Завдяки цим зачіпкам археологи планують розкрити історію форту. Вони хочуть більше розповісти про містера Гріра та інших людей, похованих на затопленому острові. 

А ще хочуть докладно вивчити вплив змін клімату на місцеві ресурси. Адже всі виявлені в ході дослідження об’єкти спочатку були побудовані на суші, але зміни клімату та сильні шторми призвели до того, що деякі острови осіли та були розмиті водою.

Як розповідало раніше BitukMedia, археологи з’ясували, чому древні міста майя так добре збереглись в умовах високої вологості та тропічного сонця.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі