П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Збудовано навіки: вчені розкрили секрет споруд давніх майя

Важливо

Археологи з’ясували, чому древні міста майя так добре збереглись в умовах високої вологості та тропічного сонця. Виявилось, що секрет в особливому інгредієнті, який індіанці майя додавали до штукатурки. Саме він робив матеріал більш міцним та водостійким.

Про це розповідає Iflscience.

Ані сонце, ані вологість не шкодять стародавнім храмам та іншим спорудам майя, які століттями стоять у джунглях без будь-якого ремонту. Вчених вже давно цікавило, що робить їх такими міцними. Взяти хоча б археологічний комплекс Копан, що на заході Гондурасу. Він вважається перлиною цивілізації майя. Між тим, його палаци та храми перебувають в полоні джунглів ще з X століття – а так і не скажеш. 

Скульптура майя на будівлі на руїнах Копана, Гондурас. Фото – Top Photo Group/Thinkstock

Вся справа в секретних інгредієнтах, які майя додавали у вапняну штукатурку, якою покривали стіни та стелі будівель, вважають дослідники. 

Фахівці з мінералогії з Гранадського університету (Іспанія), стаття яких опублікована в журналі Science Advances, зуміли розкрити секрет штукатурки майя. Іспанські вчені звернулися до мулярів з Гондурасу, які були нащадками майя. Дослідники виявили, що місцеві майстри додавали до штукатурки сік кори дерев, які ростуть у навколишніх лісах.

Автори проаналізували реакцію соку при змішуванні зі штукатуркою. Вони виявили, що це не просто робило матеріал міцнішим, але й не дозволяло йому розчинятися у воді – властивість, корисна для місцевого клімату.

Потім дослідники зібрали зразки матеріалу зі стін споруд Копана, які були збудовані між 540 і 850 роками нашої ери. Наступний порівняльний аналіз штукатурки та ліпнини будівель Копана із сучасними матеріалами, створеними місцевими каменярами, продемонстрував виразну схожість.

Йдеться про так звані скипидарне дерево (Bursera simaruba) і дерево чукум (Havardia Albicans). При додаванні їхнього соку до штукатурки виходить міцний, нерозчинний у воді матеріал – це пояснює, чому споруди так добре пережили всі примхи місцевого клімату.

Скипидарне дерево (Bursera simaruba). Інші назви цього дерева – Гоммієр, або Гамбо. Також Bursera simaruba часто називають «Оголене індіанське дерево» (англ. Naked Indian Tree) через червоно-коричневу кору, яка відшаровується і демонструє соковито-зелений стовбур. Карибські індіанці використовували сік дерева для лікування синців і забійних травм.

Як встановили дослідники, за своєю мікроскопічною структурою штукатурка майя ідентична перламутру — пластичній, стійкій субстанції, якою молюски вистилають свої раковини, захищаючи їх від руйнівного впливу навколишнього середовища.

Штукатурка майя одна з найміцніших на Землі, її можна порівняти за міцністю хіба що з давньоримським бетоном, про який BitukMedia розповідало раніше.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі