П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Український стартап розробив безпілотний комплекс для розмінування полів

Важливо

Український стартап efarm.pro виготовив безпілотний комплекс для розмінування полів. Він включає в себе дрон, робот-розміновувач, автопілот і причіпну систему на трактор, яка здатна витримати вибух. Система працює автономно, за потреби дає змогу керувати транспортним засобом із безпечної відстані без ризику, тож участь людини, а відповідно, й ризики для життя аграріїв, мінімальні.

Про це розповідає The Page.

“Мої клієнти-фермери розповідали про критичну проблему – неможливість працювати на замінованих землях. Ті, хто все-таки ризикував виїхати в поле, нерідко підривалися на мінах, втрачали техніку або й навіть життя. З огляду на масштаби мінного забруднення – ООН уже тоді називала Україну однією з найбільш замінованих країн світу – чекати своєї черги на очищення сотень і тисяч гектарів земель аграріям довелося б роками. Тож потреба в альтернативному безпечному розмінуванні стала очевидною”, — розповідає СЕО стартапу еfarm.pro Олександр Приходченко.

За його словами, ідея проєкту виникла в перші місяці війни. Для генерування рішення він залучив розробників, експертів, фахівців-саперів і фермерів. І вже за кілька місяців був готовий прототип. Основою для створення комплексу є універсальні агронавігатори та контролери, які розробляє очолюваний ним стартап.

Комплекс для розмінування передбачає три рівні обстеження територій і знешкодження небезпечних предметів:

  • безпілотник, оснащений відповідними сенсорами та функцією передавання точних координатів місцезнаходження вибухових пристроїв із геоприв’язкою, сканує поле. Він виявляє вибухівку на глибині до 1 м;
  • вибухівку знешкоджує робот-розміновувач і сертифіковані сапери;
  • на поле виїздить дистанційно керований трактор із причіпною системою захисту, вона проходить верхній шар ґрунту, що дає гарантію безпечної роботи.

“Трактор працює в автономному режимі без оператора в кабіні. Це виключає можливість його загибелі або травмування. Додатково на техніку ставиться захисне обладнання, яке працює за принципом мінного тралу. Такий процес гарантує, що нічого небезпечного в землі не залишиться. Система передбачає автоматичну роботу на великих площах із точністю 2 см за завданим маршрутом. Трактор проходить поле зі швидкістю 5 км/год, тобто за 10-годинний робочий день здатен обстежити 20 га землі”, — зазначив розробник.

Робота новітнього комплексу відбуватиметься на полях деокупованих територій. Поки що йдеться про розмінування полів перед посівною. Утім, розробники вважають, що надалі можливе вдосконалення комплексу, аби він також дав змогу безпечно збирати врожай на полях, де є небезпека мінного забруднення.

Станом на кінець 2022 року понад 30% території України були заміновані, повідомляли в ДСНС. Первинне розмінування деокупованих території планували провести за рік. На повне потрібно 5-7 років.

Як розповідало раніше BitukMedia, український стартап створив пристрій для ранньої діагностики хвороб серцево-судинної системи.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі