Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ходити і бігати: українському військовому вперше імплантували протез у кістку

Важливо

Вперше в історії української медицини пацієнтові імплантували протез просто в кістку. Операція відбулася в реабілітаційному центрі “Незламні”. Пацієнтом, який переніс операцію з остеоінтеграційного протезування, став захисник України

Про це повідомили в Першому медичному обʼєднанні Львова. 

Капітан ЗСУ, 56-річний Ігор Крупнов втратив ноги восени 2022 року. Авто, в якому він їхав на завдання разом з побратимами, наїхало на міни. До тями прийшов лише за кілька днів після поранення. Зрадів, що лікарям вдалося зберегти йому життя.

Коли Ігор дізнався про нову технологію протезування, захотів бути першим в Україні пацієнтом, кому частину протеза імплантують просто в кістку. Чоловік каже, що для нього важливо не просто ходити, а й бігати на великі дистанції. У 2016 Ігор Крупнов подолав марафон. До важкого поранення мріяв на своє 60-річчя пробігти півмарафон. Війна брутально втрутилась в ці плани. Тепер Ігор ставить за мету на протезах здолати дистанцію у 10 км.

Фото – Facebook/Перше медичне об’єднання Львова

І це можливо, адже, як зазначають лікарі, робити перші кроки на імплантованих протезах можна вже на другий день після операції, а ще за шість тижнів – повноцінно ходити. Операція з остеоінтеграції передусім необхідна людям, які втратили обидві кінцівки, адже використовувати класичні протези їм складно й часто боляче, додають медики.

Остеоінтеграційне протезування має дві переваги – чутливість і функціональність, кажуть у Першому медобʼєднанні. Якщо частину протезу імплантувати просто в кістку, пацієнт відчуватиме якість поверхні, наприклад, м’якість трави, по якій ходить. А якщо наступить на щось тверде, теж це відчує.

Новий напрям протезування українським лікарям допомагає опанувати австралійський ортопед-травматолог Муньєд Аль Мудеріс. У своїй країні він зробив вже майже тисячу операцій, ще пʼять сотень – по всьому світу. Його пацієнти ведуть активний спосіб життя і працюють без обмежень. Зокрема, можуть займатися фермерством чи навіть будівельними роботами, кажуть у Першому медобʼєднанні.

Загалом впродовж візиту австралійського лікаря Муньєда Аль Мудеріса остеоінтегрувальні операції зробили трьом українцям.

Нині Ігор Крупнов почувається добре. Вперше за пʼять місяців він зробив перші кроки. Команда лікарів задоволена результатом. 

Ігорю Крупнову провели остеоінтеграційне протезування. Фото – Facebook/Перше медичне об’єднання Львова

Раніше BitukMedia вже розповідало про Національний центр реабілітації України “Незламні“. Тут українці, які постраждали від війни, можуть отримувати допомогу – від хірурга і до реабілітолога. Новий корпус реабілітації центру “Незламні” відкрили у квітні 2023-го.

У листопаді 2022-го в реабілітаційному центрі встановили біонічний протез руки 27-річному військовому медику.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі