Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вперше у світі людині пересадили свинячу нирку

Важливо

Американські лікарі із Массачусетської лікарні загального профіля вперше пересадили генномодифіковану нирку від свині живій людині. 62-річний пацієнт Рік Слейман зараз проходить реабілітацію. Примітно, що це й же заклад вперше у світі пересадив людську нирку у 1954-му.

Про нову успішну операцію повідомляє CNN.

Оперція відбулася минулої суботи, але повідомили про неї лише у четвер. Пацієнт працював раніше менеджером департаменту транспорту у Массачусетсі. У нього діагностували термінальну стадію ниркової хвороби.

Слейман лікує нирки уже 11 років. У нього був діабет та високий тиск. У 2018-му пацієнту пересадили людську нирку, але через п’ять років вона почала відмовляти і чоловіка знову відправили на діаліз. Минулого року йому запропонували пересадити генномодифіковану свинячу нирку.

“Я побачив, що це не лише спосіб допомогти мені, а й можливість дати надію тисячам людей, які чекають на пересадку”, – каже чоловік.

Лікар Татсуо Кавай, який проводив операцію, розповів, що свиняча нирка була розміром точно така ж, як людська. Як тільки її пришили до судин, вона одразу порожевіла та почала виробляти сечу.

“Це справді, на прекрасніше нирка, яку я коли-небудь бачив”, – каже Кавай.

Сам Слейман зараз почуває себе добре і готується до виписки.

Як повідомляло BitukMedia, британка 75-річна С’ю Вестхед із міста Хоутон-ле-Спрінг уже 50 років живе із ниркою, яку отримала від матері. На момент операції донорці Ен Меткалф було 58 років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі