Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Ефект ковдри” – вчені знають, що дозволяє швидко заснути

Важливо

Біологи та медики з Університету Упсали (Швеція) продовжують вивчати “ефект ковдри”. Раніше вони з’ясували, що обтяжена ковдра допомагає швидше заснути. А тепер зрозуміли, як це працює. Ефект, на який вказували численні спостереження, вперше отримав наукове обґрунтування. 

Про це розповідає EurekAlert!

Мелатонін – основний гормон епіфіза (ендокринної залози мозку). Він відповідає за регуляцію циркадних ритмів всіх живих організмів. Мелатонін є стимулом, завдяки якому люди хочуть спати. Рівень гормону зростає у відповідь на темряву. Саме тому вчені рекомендують для здорового сну забезпечити у приміщенні темряву.

Вчені виходили зі спостереження – немовля швидко і спокійно засинає лише під вагою маминої руки. Прибереш руку – малюк може прокинутись і почати плакати. Спрацьовує цей ефект і зі здоровими дорослими людьми. Такими “маминими обіймами” для них може бути важка ковдра. Під час попередніх досліджень зауважили, що саме вона умовно заспокоювала і навіть допомагала боротись з безсонням та тривожними станами.

Тепер команда з Упсали шукала підтвердження у хімічних реакціях організму. Піддослідними стали 26 молодих чоловіків та жінок. Вони засинали під різними ковдрами – легкими та обтяженими. Справжня обтяжена ковдра має становити 12% від маси тіла людини.

При цьому шведські вчені брали аналіз слини перед сном для вимірювання показників, що сприяють сну і зниженню стресу. Досліджували рівень мелатоніна, окситоцину, кортизолу, активності симпатичної нервової системи.

Як розповіла співробітниця кафедри фармацевтичних та біологічних наук Університету Упсали Еліза Мет, використання обтяженої ковдри збільшило концентрацію мелатоніна у слині приблизно на 30 відсотків. А от відмінностей в окситоцині, кортизолі та активності симпатичної нервової системи не спостерігалось зовсім.

Механізм дії важких ковдр шведи пояснили так – вони забезпечують деякі терапевтичні переваги, підвищуючи рівень мелатоніну — як це робить темрява. Завдяки цьому покращується засинання.

Дослідження ще тривають. Вчені хочуть зрозуміти, чи зберігається “ефект ковдри” протягом тривалого часу.

Як повідомляло раніше BitukMedia, японські меблеві компанії Itoki Corp. і Koyoju Gohan KK створили вертикальні “бокси для дрімання”. Їхня мета – оздоровити офісну культуру в країні.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі