Субота, 18 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Не через голод: дельфіни повадилися красти рибу з пасток для крабів (ВІДЕО)

Важливо

Пляшконосі дельфіни із затоки Кумбана біля берегів Західної Австралії в черговий раз продемонстрували надзвичайні розумові здібності, властиві цьому виду. Вони навчилися красти рибу, яку використовують як приманку у пастках для крабів. Спеціалісти мають пояснення такій зухвалій поведінці.

Про це розповідає Live Science.

Унікальні кадри нових звичок австралійських морських мешканців оприлюднив Центр виявлення дельфінів (Dolphin Discovery Centre) в Банбері.

Афаліни спостерігають, як краболови завантажують приманку в пастки і як спускають їх на океанське дно. Потім дельфіни швидко пхають свої витягнуті носи у пастки, стягують рибу з гачків, і хутко зникають.

Краболови намагаються по-різному обдурити злодіїв – ховати рибу під пастку або класти її в пластиковий контейнер, але дельфіни миттєво вчаться обходити всі хитрощі.

Наприклад, якщо риба перебуває під пасткою, дельфіни перевертають її за допомогою своїх сильних щелеп. А якщо наживку помістили в контейнер, дельфіни відчиняють його кришку зубами.

Першим два роки тому помітив таку поведінку афалін спеціаліст з охорони дикої природи Родні Петерсон. Він  був занепокоєний тим, що дельфіни заплутаються в сітках або з’їдять нездорову їжу. Тому звернувся до Центру виявлення дельфінів у місті Банбері. А вже його фахівці встановили п’ять камер для фільмування тварин у дії.

Оскільки захисники природи хвилювалися, що дельфіни заплутаються чи пораняться, то розробили нове, безпечне для ссавців рішення. “Ми разом із деякими рибалками на крабів розробили сітчастий мішечок для наживки з металевим гачком, який щільно тримав наживку. Дельфіни дізналися, що це недоступний доступ, тому вони попливли. Це означає, що ми отримуємо здоровіших дельфінів і щасливіших рибалок на крабів”, — сказав режисер Аксель Гроссман, який знімає фільми про дику природу та дельфінів затоки Кумбана.

На його думку, ці морські ссавці займаються крадіжкою не тільки і не стільки через голод. По-перше, приманка — дуже легка здобич, тому нею гріх не скористатися. “Якщо вони голодні, то можуть докладати більше зусиль, щоб знайти додаткові джерела їжі, такі як наживка для крабів, особливо в районі, який часто відвідують люди. По суті, дельфін бачить, як люди кладуть їжу на тарілку у них на задньому дворі”, — розповів Гроссман.

Але насамперед дельфінам просто цікаво вчитися, і вони люблять повеселитися. “Ми віримо, що це поєднання цікавості, легкого способу добути рибу, навченої адаптивної поведінки та, можливо, навіть трохи веселощів”, — сказав режисер.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені розкрили секрет спілкування самок дельфінів з дитинчатами.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі