Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Його спадщина не чорна чи біла, вона дуже сіра”: на аукціон виставили листи Наполеона, зокрема з російської кампанії (ВІДЕО)

Важливо

Одинадцять листів, надісланих Наполеоном Бонапартом, були виставлені на торги в США. Серед них і депеша з Кремля від 18 вересня 1812 року.

Про це повідомляє AFP.

Один з листів продається за $55 тис. Він датується 18 вересня 1812 року. У листі Бонапарт пише про свій приїзд до Москви в розпал російської кампанії та повідомляє, що місто палає у вогні через застосовану руськими тактику випаленої землі. “Сьогодні я оглянув головні квартали. Це було вражаюче місто; я кажу “було”, тому що сьогодні більше половини знищено вогнем”, — написав французький імператор.

Фото – Raab Collection

У посланні він також згадав про запаси алкоголю в місті: “Ми знайшли підвали, повні вина і спиртних напоїв, які нам дуже знадобляться”.

У 1812 році французький правитель наказав стягнути найбільшу європейську військову силу до Росії. Але під час вторгнення загинуло близько мільйона солдатів і мирних жителів.

Натан Рааб, президент Raab Collection, філадельфійського дилера історичних паперів, який займається продажем, вказує, що “лист з Москви настільки рідкісний, що він просто надзвичайний”. “Наполеон — це величезна фігура, яка викликає захоплення американців. Його сприймають як імператора і сильного лідера”. “Але його спадщина не чорна чи біла, вона дуже сіра”.

Пізніше Наполеон зруйнував кілька веж і частин мурів Кремля, який на той час був одночасно імператорським палацом і військовою фортецею. Він пообіцяв зробити це в іншому листі від 20 жовтня 1812 року. Цей лист не є лотом нинішнього аукціону: він був проданий за 187,5 тис. євро на французькому аукціоні в 2012 році.

В іншому листі, який продається за $79,5 тис., Наполеон перераховує боєприпаси, необхідні йому для останнього штурму Тулона на півдні Франції.

Інтерес до життя Наполеона різко зріс після того, як наприкінці листопада на великих екранах вийшов байопік про прихід до влади Наполеона. Фільм зняв Рідлі Скотт. У головній ролі — Хоакін Фенікс. У стрічці також розповідається про його стосунки з імператрицею Жозефіною у виконанні Ванесси Кірбі.

Нагадаємо, минулого тижня у Франції на аукціоні Osenat продали капелюх французького імператора Наполеона I Бонапарта за рекордні 1,9 млн євро.

Як розповідало раніше BitukMedia, у військово-морських архівах Великої Британії знайшли забуту пачку любовних листів. Всім їм понад 260 років. Листи були надіслані полоненим французьким морякам.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі