Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Капелюх Наполеона пустили з молотка за рекордну суму

Важливо

У Франції на аукціоні Osenat продали капелюх французького імператора Наполеона I Бонапарта за рекордні 1,9 млн євро.

Про це розповіли у прес-службі аукціонного будинку у соцмережі Х .

Капелюх імператора пішов з молотка під час розпродажу колекції Жана Луї Нуазьє. У повідомленні сказано, що покупець заплатив за лот 1,93 млн доларів — це стало світовим рекордом для капелюха Наполеона I.

Капелюх датується приблизно 1810 роком. Це повстяна двокутка (такі ще називають “бікорн”) сіро-коричневого кольору, прикрашена біло-синьо-червоною кокардою.

Історики кажуть, що капелюх був частиною “бренду” Наполеона. Він носив його боком: з кутами паралельно плечам (“en bataille”), завдяки чому був пізнаваний на полі бою. Адже більшість його офіцерів носили двокутки перпендикулярно плечам. “А у приватному житті він або носив його на голові або тримав у руці, а іноді кидав на землю. Це був такий образ – символ імператора”, – розповідає аукціоніст Жан-П’єр Осена.

Загалом в Наполеона Бонапарта було близько 120 двокутних капелюхів, які він носив довгі роки.

Вважається, що зараз залишилося лише 20 екземплярів, причому багато з цих капелюхів перебувають у приватних колекціях. Аукціоністи стверджують, що для спеціалістів капелюх – справжня “святиня”. А конкретно цей має бездоганне походження: протягом усього XIX століття він зберігався в сім’ї придворного інтенданта Наполеона.

Фото – Osenat

Попередньо експерти аукціонного будинку оцінювали лот у 600—800 тис. доларів. Покупець, який у результаті заплатив набагато більше, не розкрив свого імені.

Капелюх був виставлений на торги разом з іншими реліквіями Наполеонівської доби, – розповідає BBC. Йдеться про речі з колекції промисловця Жана Луї Нуазьє, який пішов з життя минулого року.

Серед інших проданих предметів – срібна тарілка, вкрадена з карети Наполеона після його поразки біля Ватерлоо в 1815 році, а також дерев’яний ящик-несесер з бритвами, срібною зубною щіткою, ножицями та іншими речами.

Як розповідало раніше BitukMedia, на аукціоні у США продали шпагу і п’ять пістолетів французького державного діяча XVIII століття Наполеона I Бонапарта. Цю зброю він використовував під час державного перевороту у 1799 році.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі