Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

100 жінок року за версією BBC: до списку потрапили три українки

Важливо

Британська BBC оголосила цьогорічну сотню жінок з усіх куточків світу, які надихають та впливають на світ. У переліку BBC 100 Women 2023 три українки — письменниця Оксана Забужко, захисниця прав дітей, засновниця фонду “Голоси дітей” Олена Розвадовська та експертка з клімату Ірина Ставчук.

Список опублікували на сайті BBC.

Британська телерадіомовна корпорація щороку складає BBC 100 Women. Шукають кандидаток з усіх регіонів планети, з усього політичного спектра та з будь-якої суспільної площини. Йддеться про жінок, які потрапили в заголовки газет або вплинули на важливі історії протягом останнього року, а також ті, хто має натхненні історії, досягли чогось значного або вплинули на своє суспільство.

2023 рік запам’ятався екстремальною спекою, лісовими пожежами, повенями та іншими стихійними лихами. Тож до списку також потрапили жінки, які допомагають боротися зі зміною клімату та працюють над заходами, які могли б допомогти їхнім землякам адаптуватися до її наслідків.

Що стосується України, тут до списку потрапили жінки, які надихали своєю працею у світлі протистояння українського народу проти російської агресії.  Ці три українки – радниця з питань кліматичної політики Ірина Ставчук, письменниця Оксана Забужко та захисниця прав дітей Олена Розвадовська.

Оксана Забужко потрапила до списку жінок, що надихають, як авторка понад 20 літературних творів, серед яких художня проза, поезія та публіцистика. Її вважають однією з найвидатніших письменниць, поетес та інтелектуалок України.

Олена Розвадовська представлена в BBC 100 Women 2023 так: “Допомогти українським дітям пережити травми війни — місія Олени Розвадовської. Вона є засновницею благодійного фонду “Голоси дітей”, який надає психологічну підтримку дітям, що постраждали внаслідок бойових дій. Організація з’явилася з ініціативи знизу у 2019 році, за чотири роки після того, як Розвадовська почала волонтерити у прифронтових районах Донбасу. Нині у фонді працюють понад 100 психологів у 14 центрах, є також безплатна гаряча лінія. Фонд допоміг десяткам тисяч дітей та батьків. Розвадовська брала участь у роботі над документальним фільмом “Будинок зі скалок“, який розповідає про дитячий притулок. Стрічка потрапила до списку номінантів на “Оскар 2023”. Також Олена разом із своєю командою видала книгу “Війна голосами дітей””.

Ірина Ставчук у 2019-2022 роках була заступницею міністра екології. А нещодавно приєдналася до Європейської кліматичної фундації як менеджерка програми в Україні. У розповіді про Ставчук, зазначено, що вона розробляє екологічні та кліматично стійкі рішення для післявоєнного відновлення України.

Крім українки, до сотні потрапили ще 27 кліматичних активісток планети. Також серед цьогорічних жінок-натхненниць — адвокатка і колишня перша леді США Мішель Обама, адвокатка з прав людини Амаль Клуні, футболістка-володарка “Золотого м’яча” Айтана Бонматі, експертка з ШІ Тімніт Гебру, голлівудська зірка Америка Феррера, представниця руху фемінізму Глорія Стайнем.

До списку потрапили письменниці, екоактивісти, борці за права корінного населення, жінок, дітей, біженців, черниці, вчительки та науковиці. Весь список можна переглянути тут.

Нинішній список “100 жінок, які надихають” від ВВС — вже дясятий. Проєкт заснували у 2013-му.

Нагадаємо, торік до списку “100 жінок” увійшло вісім українок. Перша леді Олена Зеленська, парамедикиня Юлія Паєвська (Тайра), захисниця прав людей з інвалідністю Юлія Сачук, правозахисниця Олександра Матвійчук, математикиня Марина Вязовська, журналістка Крістіна Бердинських, лікарка-педіатр Ірина Кондратова, політик і волонтерка Яна Зінкевич.

Як розповідало раніше BitukMedia, троє юних українок отримали дитячу премію миру у Великій Британії.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі