Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Троє юних українок отримали дитячу премію миру у Великій Британії

Важливо

18-річна Софія Терещенко, 17-річна Анастасія Феськова та 17-річна Анастасія Демченко отримали Міжнародну дитячу премію миру (International Children’s Peace prize) у Великій Британії. Дівчата отримали премію за розробку двох застосунки для дітей-біженців.

Про це пише The Guardian.

Підлітки познайомились в інтернеті. Натхненні сюжетом з новин про самотню дитину, яка плакала під час перетину українсько-польського кордону, вони розробити два додатки. Перший – для дітей, які залишили свою країну: цей застосунок має допомогти їм зрозуміти, де вони перебувають і як шукати допомогу. Другий – для дітей старшого віку про те, як інтегруватися в країнах, в яких вони знайшли притулок.

Трійця зустрілася онлайн і розробила один додаток для дітей молодшого віку, які шукають допомоги, та інший для дітей старшого віку щодо інтеграції в країни прихистку. Фото – KidsRights

Софія Терещенко виїхала з України разом зі своєю матір’ю та переїхала до Кембріджшира. Її батько та брат досі залишаються в рідній країні. Дівчина зізнається, що  розлука з рідними “крає їй серце”.

Приймаючи нагороду, Анастасія Феськова зазначила, що “прийшов час дорослим взяти на себе відповідальність за свої дії, які впливають на дітей”. “Як би ми не хотіли, щоб у всіх дітей було безпечне і мирне дитинство. Ми розуміємо, що реальність інша”, – сказала юна українка.

Дівчина додала: “Ми сподіваємося створити краще майбутнє для дітей, незалежно від того, хто вони і звідки. Нам потрібно, щоб ви всі були відкриті до взаємодії з дітьми з різних верств суспільства, дітьми, які живуть у абсолютно чужому середовищі не зі своєї вини”.

Вручення нагороди відбулося 17 листопада на церемонії в Лондоні. Окрім статуетки, українки отримали грант на освіту й солідне фінансування свого проєкту.

Щорічну премію миру отримують Софія Терещенко та Анастасія Феськова. Фото – Aaron Chown/PA

Міжнародна дитяча премія миру вручається з 2005 року. У 2013-му її отримала Малала Юсафзай – пакистанка, яка боролася за освіту дівчат і була поранена Талібаном. У 2014 році вона стала лауреатом Нобелівської премії. У 2019 році премію отримала кліматична активістка Грета Тунберг.

Як розповідало раніше BitukMedia, український застосунок збирає донати для дітей з вразливих категорій.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі