Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Тепло, модно, екологічно – дизайнер створює светри із людського волосся

Важливо

Нідерландський стартап Human Material Loop навчився створювати одяг т із людського волосся. Уже розробили пальто, джемпери та піджаки.

Про це повідомляє CNN.

Співзасновниця стартапу Софія Коллар каже, давно замислювалася про те, якою б тканиною стало людське волосся.

Люди часто шкодують за тим, що обстригли волосся. А що якби дати йому друге життя. Перукарні у США та Канаді щохвилини викидають майже 400 кг волосся. Під час гниття воно виділяє вуглекислий газ і докладається до загального потепління на планеті. У Європі щороку викидають 72 млн кг волосся. Це як сім Ейфелевих веж разом.

Зайнятися розробкою технології жінка вирішила під час коронакризи. Каже, створення такого одягу не дуже відрізняється від звичайного плетіння із ниток із інших матеріалів. Спочатку тчуть нитки із волосин, потім фарбують, а потім виготовляють одяг.

Першим виробом був светр, схожий за текстуру на вовняний. З того часу було багато зразків одягу. Деякі із них пережили випробування в суворих умовах під час експедиції на Аконкагуа, найвищої гори Аргентини.

Pablo Betancourt/Human Material Loop

Купити одяг із волосся поки неможна. Коллар каже – розуміє, що багато людей не готові до цього. Тому стартап виробляє тканину у невеликій кількості і надає іншим дизайнерам за запитом.

Human Material Loop скуповує волосся у салонах Нідерландів, Бельгії та Люксембурга. Використовують лише підстрижене або обламане волосся, оскільки воно не містить ядерної ДНК, за якою можна ідентифікувати особу. У документації старанно приховують, звідки волосся походить.

Як розповідало BitukMedia, нігерійка Хелен Вільямс створила найбільшу перуку у світі – її довжина 351,28 м. Вартість виробу – більше $2,5 тис.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі