Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Святих місць” може поменшати – Ватикан взявся боротися із шахрайством

Важливо

Ватикан випустив нову інструкцію, яка стосується “нерукотворних образів”, “богоявлень”, мироточіння та інших, як вказано в документі, “надприродних явищ”. Відтепер визнавати наявність “надприродного” зможе лише Папа Римський, а не місцевий єпископ. Це перше оновлення інструкцій із 1978 року і пов’язане воно із запружденням релігійних фейків у соцмережах.

Про це повідомляє The Guardian.

Надприродні явища, такі як “явлення Христа чи Пресвятої Богородиці чи видіння за їх участі”, зміцнювали віру та заохочували до відданості, а в деяких випадках призводили до виникнення популярних святинь, йдеться в документі.

Але у соцмережах ширяться неперевірені дані про кроваві сльози на католицьких релігійних статуях та навіть про образи святих, які віряни змогли розгледіти на звичайному підсмаженому тості. Наприклад, у правій частині головного фото цієї новини на тості можна розгледіти “образ Христа”.

Церква не має на меті придушувати чи контролювати прояв Духу. Але іноді недоброчесні люди використовують “надприродні явища” для отримання прибутку та влади. І за божественний прояв видають результат уяви, міфоманії чи бажання брехати.

Тож єпископи не зможуть визнавати якусь подію “надприродним явищем”. Натомість їм пропонують шість “висновків”, які можна винести про потенційну святиню. Перший – nihil obstat (“нема заперечень”, тобто Церква не проти) – дозволяє та навіть заохочує набожність. Останній – заява про те, що явище не є надприродним.

Очевидно, що за розпорядженням Папи будуть проводити розслідування, чи дійсно місце або явище є “надприродним”. Таке розслідування за наказом Папи уже ведеться із 2018 року у Меджугор’є в Боснії та Герцеговині, де нібито явлення Діви Марії збирало тисячі паломників щороку. Але поки жодного висновку розслідувачі так і не дійшли.

Як повідомляло BitukMedia, українська художниця-мозаїстка Еміли Міллер представила у Києві у у виставкових залах Брами Заборовського  свої мозаїчні ікони. Вони виконані на дошках від ящиків для боєприпасів. Виставка носить назву “А світло в темряві світить…”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі