Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Надія на материнство: провели першу успішну операцію з пересадки матки (ВІДЕО)

Важливо

Хірурги в Оксфорді здійснили першу у Великій Британії пересадку матки.
Реципієнтом стала 34-річна жінка, а донором — її 40-річна сестра. Медики запевняють, що обидві добре одужали після операції у лютому. Тепер молодша сестра разом з чоловіком чекають на перенесення ембріонів і, як результат, довгоочікувану вагітність
.

Інформація про це з’явилася на сайті команди лікарів, які проводять такі операції у Великій Британії.

У лютому команда з понад 30 осіб провела операції, які тривали близько 17 годин, у суміжних операційних у шпиталі Черчилля в Оксфорді. Потім ще близько тижня лікарі спостерігали за жінкою з донорською маткою, аби виявити потенційні ускладнення після госпіталізації.

Професор Річард Сміт, хірург-гінеколог, який очолював команду з вилучення органу, витратив 25 років на дослідження трансплантації матки. Він сказав ВВС, що це був “грандіозний успіх”. “Все це було емоційно. Мені здається, ми всі після цього трохи розплакалися”, згадує медик.

Хірургічна бригада невдовзі після завершення операції. Фото – Womb Transplant UK

Хірург-трансплантолог Ізабель Кірога, яка очолила команду імплантації матки, згадує, що реципієнтка була у захваті: “Вона була абсолютно щаслива, дуже щаслива, і сподівається, що зможе народити не одну, а двох дітей. Її матка функціонує”.

Пацієнтка, ім’я якої не оприлюднюють, народилася з рідкісним захворюванням. У дівчат з синдромом Майєра-Рокитанського-Кастера-Хаузера недорозвинена або зовсім відсутня матка, а от яєчники функціонують. У світі з таким синдромом народжується одна дівчина з п’яти тисяч.

Донором стала старша сестра пацієнтки. 40-річна жінка вже має двох дітей і більше не планує народжувати. А от її 34-річна сестра якраз отримала довгоочікуваний шанс стати матір’ю. Зараз вона почувається добре і чекає на пересадку ембріона. Ще до операції вона разом з чоловіком проходила лікування безпліддя, і в подружжя зберігається вісім ембріонів.

Лікарі зазначають, що у майбутньої вагітності будуть свої нюанси. Наприклад, жінка протягом виношування прийматиме імунодепресанти, щоб запобігти відторгненню органу. Однак після пологів та кількох років ліки, можливо, вже й не знадобляться. Також, незважаючи на можливість виношування дитини, вона не зможе народити в ході природних пологів.

Хірурги планують продовжувати такі операції. Вже цієї осені лікарі оперуватимуть ще одну жінку для трансплантації матки. Також кілька пацієнток чекають на свою чергу. За даними професора Річарда Сміта, у Британії понад 15 тис. жінок дітородного віку мають абсолютне маткове безпліддя. Вони або народилися без утроби, або перенесли видалення ограну через рак або інші аномалії.

У 2014 році жінка у Швеції стала першою, хто народив дитину в результаті пересадки матки. Вона отримала донорський орган від своєї 60-річної подруги.

Відтоді в усьому світі було проведено 100 трансплантацій маток і народилося близько 50 дітей, переважно в США та Швеції, а також в Туреччині, Індії, Бразилії, Китаї, Чехії, Німеччині та Франції.

Як розповідало раніше BitukMedia, нирка свині, яку пересадили людині з мертвим мозком в Інституті трансплантації Нью-Йоркського університету, функціонує нормально от вже 32 дні. Це дуже важливий крок вперед до майбутніх операцій із живими пацієнтами.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі