Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Комахи можуть накопичувати електрику як грозові хмари

Важливо

Вчені оцінили величину зарядів, які накопичують зграї літаючих комах. Кожна з них робить лише невеликий внесок. Але за достатньої чисельності та щільності вони можуть впливати на атмосферну електрику не менше, нім грозова хмарність.

Про це розповідає New Atlas. 

Атмосферна електрика пов’язана не тільки з громом і блискавицями. Повітря заповнюють електричні поля різного походження. Вони впливають на формування крапель хмарності. Ті ж павуки здійснюють далекі польоти, використовуючи слабкі заряди на нитках свого павутиння. Комахи несуть їх на своєму тілі і, якщо збираються великими роями, можуть суттєво впливати на атмосферну електрику, якщо порівнювати з внеском небіологічних факторів. Такого висновку дійшли біологи з Бристольського університету.

Еллард Хантінг та його колеги спиралися на раніше отримані дані про статичний заряд, який здатні накопичувати комахи. Залежно від розмірів тіла величина заряда становить від мільярдної до трильйонної частки кулона. Зрозуміло, це зовсім мало, проте на помірних висотах — до п’яти кілометрів — комахи можуть збиратися у досить великі за своєю кількістю рої, а отже, й їхні заряди складаються до значно суттєвіших величин. Їх вчені оцінили за допомогою комп’ютерного моделювання.

Крім того, автори провели вимірювання атмосферних електричних полів як у присутності численних бджолиних роїв, так і без них. Дослідження продемонстрували, що наявність зграй комах може змінювати електричні поля на розмір від сотень до тисяч вольт на метр висоти. Ці цифри можна порівняти з величинами, характерними для небіологічних процесів накопичення зарядів, серед яких грозова хмарність. Більше того, зі збільшенням чисельності зграї та її густини показники ще більше зростають.

Зокрема, величезні скупчення сарани, які можуть налічувати десятки мільйонів особин та охоплювати сотні тисяч квадратних кілометрів, змінюють електричні поля у повітрі особливо помітно. Такі зграї комах можуть впливати не тільки на поведінку інших комах, рух мікрокрапель води і частинок пилу, але навіть на утворення хмарності.

Як повідомляло раніше BitukMedia, науковці із Природничого музею Лондона змогли відтворити спів комахи Prophalangopsis obscura за виглядом єдиного музейного експоната. Вперше і в останнє цього родича коників бачили 150 років тому.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі