Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У пошуках рідні – науковці примусили співати 3D-модель таємничої комахи (відео)

Важливо

Науковці із Природничого музею Лондона змогли відтворити спів комахи Prophalangopsis obscura за виглядом єдиного музейного експоната. Вперше і в останнє цього родича коників бачили 150 років тому.

Про це повідомляє New Atlas.

Окрім того, що Prophalangopsis obscura – це родич коників, відомого про нього небагато. Єдиного відомого представнику виду упіймали 150 років тому. Це самець, якого знайшли в Індії у середині ХІХ ст. До Лондонського музею він потрапив у 1869. Кажуть, що ці комахи збереглися практично незмінними з юрського періоду.

Дві подібні комахи знайшли у Тибеті у 2009 році, але то були самиці. Тому неможливо точно з’ясувати, чи дійсно вони належать до Prophalangopsis obscura.

Коники «співають», коли труть крилами або лапками одна об іншу. Науковці відсканували крила і лапки, створили їх 3D-модель, після чого комп’ютер зімітував їх тертя і синтезував ймовірний звук. Його частито – 4,7 кГц, встановили науковці.

 Послухати його можна на відео нижче.

Через довгі крила, спів у комахи низький, тому він розноситься далеко – і приваблює як самок, так і кажанів, які ними харчуються. Крім того, цей вид здатен до тривалого польоту, що робить його ідеальною мішенню для кажанів.

Те, що ці комахи існували, принаймні, до недавнього часу, свідчить, що вони або навчилися захищатися від кажанів або живуть там, де цих хижаків немає, вважає Ед Бейкер, співавтор дослідження.

Тож науковці мають намір зосередитися на Північній Індії та Тибеті – місцях, які надто холодні для кажанів. Вони збираються вмикати запис пісні на природі, сподіваючись привабити родичів  Prophalangopsis obscura.

Як повідомляло раніше BitukMedia, крихітні ссавці роду дромери можуть допомогти астронавтам пережити тривалі польоти до інших планет. Вони уповільнюють свій метаболізм під час зимової сплячки, і науковці сподіваються стимулювати ці ж механізми у людей.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі