Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Крихітні сумчасті можуть допомогти людям у міжзоряних подорожах

Важливо

Крихітні ссавці роду дромери можуть допомогти астронавтам пережити тривалі польоти до інших планет. Вони уповільнюють свій метаболізм під час зимової сплячки, і науковці сподіваються стимулювати ці ж механізми у людей.

Про це повідомляє CNN.

Дромери, також відомі як моніто дель монте («мавпочка на горі») або опосум колоколо на місцевих мовах, живуть виключно у регіоні Південної Америки, який називається Патагонія. Вони мешкають високо у гілках і харчуються жуками. Коли надходить зима, вона вистилають дупла мохом і ховаються там.

Під час сплячки дромери впадають у заціпеніння, близьке до смерті – кількість ударів серця за хвилину падає із 200 до 2-3. Вдихає тварина один раз за три хвилини.

Моніто мають дивовижну здатність зменшувати свій метаболізм і економити близько 95% енергії під час сплячки, каже біолог Роберто Несполо із Чилійського університету південної півкулі. Навіть мінусові температури не шкодять дромерам, коли вони впадають у сплячку.

Дромери у гнізді під час сплячки. Фото: CNN

Науковці сподіваються, що вивчення таких механізмів допоможе людям впадати у стан анабіозу при тривалих космічних перельотах. Найближчий можливий поки що – політ на Марс.

Існує два види дромерів – Dromiciops gliroides та D. Bozinovici. Обидва із них ближчі родичі австралійських сумчастих, ніж південноамериканських опосумів. Їх називаєють живими реліктовими тваринами – вони існували тут, ще коли Південна Америка і Австралія були  частиною одного континенту – Гондвани. Як і кенгуру, дромери виношують дитинчат у сумці на животі.

Як повідомляло раніше BitukMedia, компанія Space Perspective із Флориди планує створити величезну дуже технологічну повітряну кулю «Нептун» для космічних туристів. Квиток на неї коштуватиме $125 тис.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі