Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Дороги нам не знадобляться” – виходець з Києва презентував прототип літаючого авто. Його вже можна купити! (ВІДЕО)

Важливо

Стартап з Кремнієвої долини (США) сподівається зробити революцію в транспорті. Компанія Alef Aeronautics починає з пасажирів, готових заплатити 300 тис. доларів за життя без заторів. Це ціна літаючого автомобіля Alef Model A. Електрокар здатний злітати та приземлятись вертикальноЙого створив виходець з Києва Євген Духовний.

Про це розповідає Forbes.

Виробництво літаючих авто планують розпочати з 2025 року. Але замовити модель можна вже зараз. На сьогодні її ціна $300 тисяч з передоплатою в 1500 доларів.

Що відомо про Alef Model A?

Електрокар розробляють з 2015 року. Свій  перший тестовий політ він здійснив 2019-го. Дизайн обтічного двомісного купе розробив колишній стиліст Bugatti та Jaguar Хіраш Разагі. Двері авто піднімаються вгору, а пасажирська кабіна здатна обертатися.

За задумом стартаперів, машина спроектована подібно до “автомобільного дрону”, який функціонує як у режимі вертикального, так і горизонтального польоту. Кузов автомобіля, що складається з карбону та інших полімерів, після зльоту перевертається на бік і “стає на крило”, пролітаючи над заторами. 

В основі Alef Model A лежить сітчастий каркас, що приховує вісім пропелерів. Автомобіль, що літає, оснащений кількома електромоторами, а заряду батарей достатньо, щоб подолати 320 км по землі і 177 км – у повітрі.

Alef Model A злітає і сідає вертикально. Він оснащений телеметрією, яка контролює всі параметри авто та сигналізує про поломки. Alef Model A оснащений автопілотом з функцією обльоту перешкод. Крім того, передбачено великий парашут – при аварії літаюче авто безпечно спуститься на землю.

У перспективі Alef Aeronautics розширить свій модельний ряд чотиримісною моделлю із запасом ходу 640 км по землі і 320 км у повітрі. Її обіцяють показати до 2030 року.

Alef Aeronautics – стартап з Кремнієвої долини. “Перший у світі” прототип автомобіля, що літає, презентував у каліфорнійському Сан-Матео колишній мешканець Києва Євген Духовний. За словами засновника стартапу Alef Aeronautics, революційний винахід присвячується його батькові – Леоніду Духовному, колишньому радянському вченому-інженеру, барду та дисиденту. “Будучи відомим бардом, CEO великої компанії він все це залишив і привіз мене сюди (до США, – ред.), щоб у мене було велике майбутнє. І якщо воно буде – це заслуга тата”, – написав Євген Духовний на своїй сторінці у Facebook.

Як повідомляло раніше BitukMedia, китайська компанія XPeng Inc. провела в Об’єднаних Арабських Еміратах успішні випробування таксі, що літає. Це поки що прототип. Він не перевозить людей. Але у майбутньому такі машини можуть стати альтернативою наземному транспорту і вирішити проблему міських заторів, впевнені розробники.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі