П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Латунний пазл з II століття: археологи зібрали нарукавник багатого римського воїна

Важливо

Реставратори Національного музею Шотландії реконструювали неймовірно рідкісний фрагмент римських обладунків віком 1800 років. Кілька тижнів вони збирали його із сотні крихітних фрагментів і тепер готові показати. Цей обладунок захищав руку багатого мечника.

Про це розповідає Live Science.

Як повідомляється на сайті Національного музею Шотландії, латунні обладунки II століття, розбиті на безліч частинок, виявили ще 1906 року розкиданими по всьому Тримонтіуму. Йдеться про римський фортовий комплекс, розташований в Ньюстеді, на кордоні з Шотландією.

Спочатку дослідники вважали, що артефакт був частиною стегнової пов’язки кавалериста. Однак, збираючи деталь за деталлю, зрозуміли, що насправді це нарукавник, натхненний аналогічним спорядженням гладіаторів. Гнучкий обладунок простягався від плеча до долоні і захищав власника в бою.

Ще в 1906 році юрист та антиквар Джеймс Керл (James Curle) знайшов більше сотні фрагментів латунного обладунку, розкиданого територією колишнього римського форту Трімонтіума на південний схід від Единбурга в Шотландії. Фото – Duncan McGlynn

Реставратори кажуть, що гнучкий нарукавний захист — атрибут, що, швидше, належить гладіатору, який виступає в цирку, і незвичайно розглядати його як частину військового одягу. Але тепер, коли артефакт реконструювали, можна уявити собі легіонера, який колись носив його. За словами істориків, металевий “рукав” служив не лише захистом, а й ознакою високого статусу власника: латунь на той час була на вагу золота.

Реконструйований латунний римський нарукавник буде виставлений наступного місяця в рамках виставки в Національних музеях Шотландії. Фото – Duncan McGlynn.

За словами дослідників, на відновлення обладунку пішло близько трьох тижнів. Артефакт збирали, як пазл, – по крихітних фрагментах. Завдання “іноді здавалося нездійсненним, оскільки деякі фрагменти були зовсім крихітними”.
Вчені кажуть, що цей нарукавник – найбільш збережений екземпляр свого роду і один з трьох відомих у всій Римській імперії.

З 1 лютого до 23 червня артефакт експонуватимуть в Британському музеї у рамках виставки “Легіон: життя в римській армії”.

Як розповідало раніше BitukMedia, в розпорядження науковців потрапила повністю збережена середньовічна рукавиця, датована XIV століттям. Її знайшли під час розкопок біля замку Кібург, що на південь від міста Вінтертур (Швейцарія). 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі