Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Могла належати лицарю: виявили повністю збережену броньовану рукавицю XIV століття

Важливо

В розпорядження науковців потрапила повністю збережена середньовічна рукавиця, датована XIV століттям. Її знайшли під час розкопок біля замку Кібург, що на південь від міста Вінтертур (Швейцарія). Археологи вражені – здається, час пошкодував цей артефакт.

Про це пише Аrkeonews.

За даними департаменту інфраструктури кантону Цюрих, загалом у Швейцарії виявили лише п’ять рукавиць XIV століття. Однак їхній стан не такий задовільний, як в рукавиці, виявленої поблизу замку Кібург. Вдалося знайти всі залізні частини, а деякі з її пальців не піддалися корозії та виглядають як нові. 

Знайдена рукавиця складається з 25 окремих залізних пластин, складених у вигляді луски і міцно з’єднаних між собою за допомогою бічних заклепок. Окремі її частини були прикріплені до внутрішньої сторони зі шкіряної основи. Маленькі пластини та гнучкі нижні шари дозволяли власнику зручно тримати меч і стискати руку в кулак. Довжина всієї рукавиці – понад 35 см.

Права рукавичка повністю збереглася. Принаймні окремі частини лівої були відновлені. Фото – Canton of Zurich

Археологи знайшли рукавицю та фрагменти її пари під час дослідження середньовічного ткацького підвалу, знищеного пожежею у XIV столітті. Там також виявили вироби ковальства. Загалом – 50 металевих предметів, серед яких молотки, ключі та наконечники.

Поки що невідомо, кому належала знахідка. Науковці прагнуть встановити, наскільки рідкісними були того часу броньовані рукавиці, чи їх переплавляли.

З кінця березня копія броньованої рукавички буде виставлена ​​у замку Кібург, який нині є музеєм-заповідником, як частина постійної експозиції, доповненої реконструкцією решти броні. Щодо оригіналу, його експонуватимуть протягом трьох тижнів у вересні.

Замок  Кібург.

Замок  Кібург вперше згадується в 1027 році як “коров’яча фортеця”. Назва вказує на те, що його спочатку використовували як замок-притулок для худоби.

Замок Кібург був резиденцією графів Кібургів, одного з найвпливовіших родин у Південній Німеччині. Замок перейшов до рук Габсбургів у 1264 році, а в 1424 році місто Цюріх купило замок та його володіння. До 1798 року у замку мешкав намісник, який керував вотчинами, судом і збором податків.

Цей найважливіший у Східній Швейцарії феодальний замок після реконструкції перетворився на цікавий та живий музей. Відзначений міжнародними нагородами музей Кібург пропонує унікальну можливість поринути у минувшину.

Замок-музей Кібург.

Як розповідало раніше BitukMedia, археологи виявили на центральній площі міста Хальмстад (Швеція) неординарне поховання. Йдеться про середньовічну могилу з рештками людини зростом понад 1.8 м. Небіжчик був озброєний мечем завдовжки понад 1,2 м.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі