Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Високий чоловік і величезний середньовічний меч: археологи знайшли неординарне поховання

Важливо

Археологи виявили на центральній площі міста Хальмстад (Швеція) неординарне поховання. Йдеться про середньовічну могилу з рештками людини зростом понад 1.8 м. Небіжчик був озброєний мечем завдовжки понад 1,2 м. Вчені припускають, що це була впливова особа.

Про це розповідає ArkeoNews.

Під час нещодавніх археологічних розкопок у прибережному містечку Хальмстад шведські дослідники натрапили на знахідку, яка, як вони вважають, розкриває цікаві подробиці середньовічного життя. Серед 49 могил, виявлених під залишками францисканського монастиря Санкта Аннас (Святої Анни), що діяв з 1494 до 1531 року, помітно виділялася одна могила.

Унікальність цього поховання у зрості та речах похованого. Ця надзвичайна постать, зростом майже 2 метри, похована з мечем, довжина якого сягала понад 1,2 м. Меч, єдиний артефакт, що супроводжував його, акуратно поклали з лівого боку.

Рентгенівський знімок меча виявив інкрустовану прикрасу з двома хрестами, які, як вважають, виготовлені з дорогоцінних металів.

Фото – Cultural Environment of Halland

У середньовічних похованнях мечі знаходять не часто, тому ця знахідка робить його ще важливішим. Згідно з культурним середовищем Халланда, мечі використовувала еліта. Отже, ця знахідка дозволяє припустити, що чоловік був шляхетного походження або мав привілейований статус.

Поруч дослідники виявили ще дві могили, одна з яких належала дорослій жінці, а інша — чоловікові.

Серед 49 могил, виявлених під залишками монастиря, помітно виділялася одна могила — високого чоловіка з мечем. Фото – Cultural Environment of Halland

Могилу з мечем було виявлено під підлогою південного нефа церкви Санкта Аннас. Ця знахідка може вказувати на те, що костел слугував місцем поховання, зокрема осіб шляхетного походження, протягом 35 років присутності (1494-1503 рр.) францисканського ордену на цьому місці.

Хальмстад, що за понад 430 км на південний захід від Стокгольма, отримав свою першу хартію у 1307 році в складі Данського королівства. Відомо, що монастир Санкта-Аннас фінансувала тодішня королева Данії Христина Саксонська.

Як розповідало раніше BitukMedia, добре збережений бронзовий меч виявили у Німеччині. Знахідці понад 3000 років. Поряд зі зброєю знайшли останки чоловіка, жінки та дитини.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі