Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Меч, якому 3000 років, вражає своїм ідеальним станом

Важливо

Добре збережений бронзовий меч виявили у Німеччині. Знахідці понад 3000 років. Поряд зі зброєю знайшли останки чоловіка, жінки та дитини.

Про це розповідає портал Arkeonews.

Археологи радіють – такий стародавній меч зберігся у відмінному стані, що, за словами глави Баварського державного управління з охорони пам’яток Матіаса Пфайля, є великою рідкістю. Про відкриття оголосили в прес-релізі Державного управління охорони пам’яток Баварії.

Археологи виявили меч під час розкопок у баварському місті Нердлінген у похованні серед іншої зброї. Там також знайшли рештки чоловіка, жінки та дитини. Ким вони доводились один одному за життя — вчені поки що не встановили.

Фото – Dr. Woidich

Знахідка є восьмигранним мечем з восьмикутною рукояттю, цілком з бронзи. Виробництво восьмигранних мечів є складним, оскільки рукоять відливають поверх клинка (так зване накладне лиття). Меч прикрашений інкрустацією, є клеймо. Незважаючи на трудомісткість виготовлення та відсутність слідів удару, можна припустити, що це була справжня зброя. Центр ваги в передній частині клинка свідчить про переважно рубаючий баланс.

Наразі фахівці намагаються з’ясувати, де було виготовлено меч. У бронзовому столітті такі мечі були поширені в кількох регіонах: у Південній Німеччині, а також у Північній Німеччині та Данії.

Порівняння методів лиття та оздоблення показує, що хоча деякі з восьмигранних мечів на Півночі можуть бути ввезеними або роботою «мандрівних майстрів», інші можуть бути копіями зразків південної Німеччини.

Як розповідало раніше BitukMedia, у Норвегії восьмирічна дівчинка знайшла поряд зі школою незвичайний камінь. Знахідка виявилася рідкісним кинджалом з кременю віком 3700 років. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі