Четвер, 18 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Думала скельце: школярка знайшла на подвір’ї кинджал, якому 3700 років

Важливо

У  Норвегії восьмирічна дівчинка на ім’я Еліз помітила поряд зі школою незвичайний камінь і показала його вчительці. Знахідка виявилася рідкісним кинджалом з кременю віком 3700 років. Так випадково знайшлась стародавня зброя, до того ж не місцева.

Про це розповідає Live Science. 

Восьмирічна Еліз грала у дворі звичайної норвезької школи у Вестланді. Як звичайнісінька дитина, вона залізла на гору каміння, де її увагу привернуло якесь незвичайне скельце. Зацікавившись, дівчинка вирішила дістати його. Про це виявилось, що то зовсім не скло, а, швидше, камінь, до того ж, не звичайний.

Школярка віднесла знахідку своїй вчительці, а та на око визначила, що камінь виглядає давнім. Щоб пересвідчитись, наскільки вірний її, вчителька зв’язалася з радою графства Вестланд, а ті передали артефакт археологам.

 Фото – Vestland County Municipality

Як повідомляється на сайті графства Вестланд, зброєю виявився кинжал завдовжки 12 сантиметрів, виготовлений з кременю. Такі предмети, як правило, зустрічаються у жертовних знахідках. І ось тут найбільша загадка — в Норвегії кремінь не зустрічається в природі. З цього археологи зробили висновок, що кинжал міг потрапити сюди Північним морем з Данії.

Вчені об’єдналися з колегами та прочесали територію школи, але більше подібних предметів не знайшли. Ретельно вивчивши  знайдений артефакт, археологи підрахували вік кинджалу – щонайменше 3700 років. Його могли виготовити люди Кам’яної доби.

Раніше BitukMedia розповідало про бабцю Тору. Археологи з Норвезького університету науки і технологій реконструювали образ жінки похилого віку, яка жила 800 років тому.  

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі