Вівторок, 16 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Більш ефективні”: в майбутньому в космос можуть відправляти винятково жіночі екіпажі

Важливо

У майбутніх космічних місіях можуть використовувати винятково жіночі екіпажі. Вони більш ефективні та ресурсомісткі, ніж чоловічі. Таких висновків дійшли фахівці Європейського космічного агентства (ESA) після проведеного дослідження.

Про це розповідає Independent.

Дослідники виходили з того, що жінки-астронавтки, як правило, легші за чоловіків, а отже, споживають меншу кількість кисню та води, а також виділяють меншу кількість тепла. Ба більше, команді жінок-астронавток потрібно менше місця для зберігання обладнання. Це має полегшити космічну подорож і дозволити інженерам будувати більш компактні модулі космічного проживання.

Чимало космічних агентств по всьому світу вже готуються до перших польотів людини на Місяць, Марс та інші планети. Необхідність підтримувати екіпаж протягом багатьох років стане важливим чинником при плануванні експедицій.

Точна різниця між чоловічим та жіночим екіпажем залежатиме від зросту та інших параметрів обраних астронавтів. Але у всіх ситуаціях екіпаж, що складається тільки з жінок, споживав менше ресурсів.

“Екіпажі, які складаються винятково з жінок, можуть мати низку експлуатаційних переваг під час майбутніх пілотованих місій з дослідження космосу”, — робить висновок команда фахівців ESA.

Нагадаємо, 18 жовтня 2019 року двоє астронавток NASA Крістіна Кох та Джессіка Мейр здійснили історичний вихід у космос для проведення робіт за межами Міжнародної космічної станції. Під час завдання жінки виправили несправність компонента батарей на корпусі МКС. Це була перша в історії космічна місія, яку виконували винятково жінки. Кох і Меїр були частиною екіпажу 61-ї експедиції на МКС.

Астронавтки NASA Крістіна Кох та Джессіка Мейр на борту МКС. 2019 рік. Фото – NASA

Зараз NASA працює над підготовкою до висадки на Місяць першої жінки у рамках програми Artemis III. Ця місія запланована на кінець 2025 року, але може бути перенесена на пізніше.

Як розповідало раніше BitukMedia, у NASA показали новий скафандр для висадки на Місяць. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі