Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Бабця Тора: вчені відтворили вигляд середньовічної норвежки

Важливо

Археологи з Норвезького університету науки і технологій реконструювали образ жінки похилого віку, яка жила 800 років тому.  Своє ім’я – Тора – модель отримала шляхом громадського опитування. Скелет жінки знайшли у місті Тронхейм на місці, де колись був церковний цвинтар.

Про це розповідає Live Science

За останками жінки та артефактами, виявленими на місці розкопок, археологам вдалося відновити загальну картину життя Тори.

Вона народилася наприкінці XIII століття в сім’ї торговців. Тоді місто було мегаполісом, що активно розростався. Містяни – здебільшого купці і люди, пов’язані з продажем різних товарів. Поховання на тому цвинтарі, де знайшли останки, належали досить заможним людям.

“Тора дожила приблизно до 65 років, а це дуже поважний вік для Середньовіччя. Отже, вона, мабуть, прожила досить благополучне для свого часу життя. Однак є й ознаки важкої роботи та прижиттєвого зношування скелета”, – розповіла Еллен Грав, старший інженер кафедри археології та історії культури Норвезького університету науки та технологій.

Тора мала деформацію хребта — в старості вона ходила, зігнувшись. Також у жінки задовго до смерті не лишилось нижніх зубів. Все це було враховано при створенні скульптурної реконструкції. І от перед глядачами постала трохи згорблена постать добродушної жінки похилого віку з палицею в руках. Вона посміхається своїм беззубим ротом.

До роботи вчені залучили візажиста кіноіндустрії. Щоб зробити обличчя Тори максимально натуралістичним, шкіру виконали з силікону, не забувши про “старечий” малюнок пігментних плям. Для завершення образу фахівець з текстилю на основі артефактів з цього району та періоду обрав тканину для вбрання.

Художник використав силікон для шкіри моделі та вручну намалював вікові плями на її обличчі. Фото – Åge Hojem, NTNU University Museum

Кравчиня, яка виготовляє середньовічні сукні для історичних реконструкцій, спеціально для Тори не лише шила вбрання, а й ткала та фарбувала для нього тканину за технологіями XIII століття. Взуття також підібрали відповідно до знахідок того часу.

За задумом авторів, середньовічна старенька виглядає настільки ж реалістично, як сучасна бабуся, що гуляє в своєму районі. Посмішка на її обличчя повинна допомогти глядачеві уявити собі теплу зустріч з людиною, яка жила 800 років тому.

Як повідомляло раніше BitukMedia, вчені відтворили обличчя чоловіка, якого стратили у XVIII столітті у штаті Коннектикут, США. Його стегнові кістки були розташовані навхрест – така позиція вказує на те, що місцеві жителі вважали його вампіром. Більше 200 років по тому технології дозволили побачити, як він міг виглядати.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі