Неділя, 5 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Впізнали за палицею: стало відомо, кого зображує найзагадковіший геогліф Британії

Важливо

Вчені вважають, що розкрили походження загадкового велетня з Серн-Еббас. Йдеться про гігантську постать оголеного чоловіка з кийком в руці, вирізану на схилі крутого пагорба в Дорсеті, Англія. Тепер фахівці припускають, геогліф зображає грецького героя Геркулеса, а пагорб, на якому він розташований, колись міг бути місцем збору англосаксонських військ проти вікінгів.

Про це розповідає The Guardian.

Століттями історики та археологи ламали голову над походженням гіганта Серн-Еббас, величезної оголеної фігури з палицею, вирізаної на крейдяному схилі пагорба в англійському Дорсеті. Цей велетень — один з найзагадковіших геогліфів Британії. Настільки загадковий, що ніхто досі не знав, що це за фігура і кого вона зображує. Чи був він кельтським богом, якимсь стародавнім символом родючості або, можливо, більш пізньою карикатурою на Олівера Кромвеля?

Фото – JOHN MILLAR / NATIONAL TRUST

“Грубий мужик”, як його називають місцеві, це фігура чоловіка – майже 55 метрів “зростом”, оголеного, з кийком і величезним фалосом. Його контури викопані у ґрунті та заповнені крейдою. Через це велетня видно за кілька кілометрів.

Точне походження фігури та її вік невідомі. Деякі інтерпретують її як таку, що має природну символіку, пов’язану з родючістю та сексуальністю. Інші бачать у ній суто символ давніх вірувань.

Деякі навіть стверджували, що ця постать була покликана висміяти Олівера Кромвеля, державного діяча 17-го століття. Вороги жартома прозвали його “англійським Геркулесом”. Згідно з цією теорією, видатний фалос мав висміювати пуританство Кромвеля.

Не було впевненості і щодо дати “народження” велетня. Вчені довгий час вважали, що геогліф відноситься до доісторичних часів. Але геологічні дослідження 2021 року скоригували дату, і датою появи гіганта на світ став вважатися період між 700 та 1100 роками нашої ери. Саме скоригована тимчасова шкала дозволила вченим проаналізувати характеристики фігури та можливі згадки в історичних записах.

І от тепер дослідники Оксфордського університету у статті, опублікованій в журналі Speculum, дійшли висновку, що 60-метрова фігура могла бути місцем збору армій Західної Саксонії в той час, коли на цю територію нападали воїни вікінгів. А велетень зображує Геракла.

За словами істориків, Геракл був однією з найпоширеніших фігур у класичному світі, і характерною рисою його зображення була палиця.

Дослідження 1996 року показало, що деякі риси велетня змінилися з плином часу — зокрема, “Грубий мужик” спочатку мав плащ, накинутий на його ліву руку, і стояв над відокремленою від тіла головою. Наявність плаща зближує фігуру з Гераклом ще більше, адже героя часто зображують з палицею і накинутим на руку плащем зі шкури Немейського лева.

Дослідники також звернули увагу на те, що гігант розташований поряд з основними дорогами, і його легко знайти. Тож це міг бути “надихаючий пункт збору західно-саксонських армій у той час, коли цей район зазнавав нападів воїнів-вікінгів”. Таким чином, нове дослідження Оксфордського університету вписує “Грубого мужика” у місцевий ландшафт та історію, “перетворюючи його з ізольованої загадки на активного учасника місцевої спільноти та культури”. Отже, він, ймовірно, був створений як язичницький ідол під час залізної доби у Британії.

Як розповідало раніше BitukMedia, штучний інтелект роздивився на плато Наска чотири нові геогліфи.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі