Субота, 18 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

В Україні знайшли скарб кримських татар, якому 540 років

Важливо

22 квітня краєзнавець Сергій Жосан знайшов біля села Флора на Одещині 140 срібних монет Кримського ханства (акче). Такі карбували y Криму у 1480-х роках.

Про це повідомила у Facebook ГО “Краєзнавці Одещини”.

Знахідку уже охрестили “Флоранським скарбом”. Сергій Жосан, який є істориком та членом ГО “Краєзнавці Одещини” випадково натрапив на нього у яру, що впадає в річку Ягорлик.

Монети були заховані у горщик. Його Сергій розкопав на глибину 40 см. Поверх нього на ґрунті лежала вапнякова плита природного походження  квадратної форми, приблизно 20х20х5 см.

Фото: ГО Краєзнавці Одещини/Facebook

Скарб складається зі 140 срібних монет (акче). Їх карбували в Криму у 1480-х роках за часів правління хана Менглі Гірея І. Ймовірно, скарб закопали під час набігів кримських татар на територію, яка зараз є Подільським районом одещини, припускають історики.

Після детального вивчення знахідку передадуть до Подільського міського краєзнавчого музею в Одеській області.

Як повідомляло BitukMedia, археолог-любитель із Англії знайшов “абсолютно унікальний” зразок серед римських додекаедрів у світі. Ці артефакти часів Римської імперії зазвичай добре збрежені. Це міг бути окультний предмет древніх кельтів, але ніхто не знає їх справжнього призначення.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі