Вівторок, 7 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Штучний інтелект роздивився на плато Наска чотири нові малюнки

Важливо

Команда з Університету Ямагата (Японія) знайшла ще чотири гігантські малюнки на знаменитому плато Наска в Перу. Щоправда, не особисто. За них це зміг зробити штучний інтелект з формою глибокого навчання. Він був розроблений для вирішення унікальних археологічних завдань. І, схоже, впорався вельми успішно. Достовірність нових геогліфів вже перевірили на місцевості.

Про це розповідає Miami Herald.

За твердженням науковців, ШІ впорався в 21 раз швидше за людину і виявив в перуанській пустелі чотири нові малюнки – гуманоїда, пару ніг, рибу та птаха.

Йдеться про так звані Лінії Наска, які наразі є об’єктом спадщини ЮНЕСКО. Вперше їх вдалось роздивитись з літака у 30-х роках ХХ століття. Малюнки формують рови глибиною 30–40 см. Вважається, що їх створила цивілізація Наска між 100 роком до нашої ери та 300-м. Малюнки настільки величезні за площею, що охопити їх людським оком із землі або навіть з сусідніх пагорбів неможливо. Геогліфи Наска  зображують геометричні фігури, людей, верблюдів, косаток, змій, кішок, птахів та інших істот.

Що це за зображення? Ніхто точно не скаже, але існує кілька версій. Це зображення божеств. Або зображення для божеств… Можливо, це форма іригації. Або найбільший у світі астрономічний календар.

За століття досліджень було виявлено менше 200 геогліфів. Але торік японські вчені здійснили справжній прорив: за допомогою дронів вони провели аерофотозйомку плато і знайшли ще 168 малюнків. Цього року команда продовжила вивчати свої знімки за допомогою нейромережі із глибоким навчанням DL (deep learning). І вже є перші результати.

Один з нових геогліфів назвали гуманоїдом. Це людиноподібна постать із досить сміливою зачіскою а-ля панк, яка тримає палицю у правій руці (висота зображення — 5 метрів). 

За словами дослідників, чотири виявлені геогліфи зображують – гуманоїда з палицею, пару ніг, рибу та птаха. Зображення – Journal of Archaeological Science

Інші малюнки – це 78-метрова “Пара ніг (або рук)”, риба з широко відкритим ротом завдовжки 19 метрів і птах близько 17 метрів завдовжки. Вчені відзначають, що це не просто контур птаха: його дизайн поєднує у собі прямі лінії та вигини для надання птиці форми.

Достовірність нових геогліфів вже перевірили на місцевості. На прохання японських вчених археологи в Перу відвідали об’єкти та переконалися, що вони справді там є.

Як розповідало раніше BitukMedia, у Північному морі археологи виявили церкву середньовічного міста Рунгхольт. Вважається, що воно затонуло в результаті стихії. Рунгхольт називають середньовічним процвітаючим мегаполісом, його шукали століттями.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі