Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Північна Атлантида: археологи виявили церкву легендарного затонулого міста

Важливо

У Північному морі археологи виявили церкву середньовічного міста Рунгхольт. Вважається, що воно затонуло в результаті стихії. Рунгхольт називають середньовічним процвітаючим мегаполісом, його шукали століттями.

Про це повідомляє німецька Bild.

У ході нинішніх розкопок археологи знайшли кілька курганів (або варфтів). В одному з них зберігся фундамент церкви розміром 40 на 15 метрів — ймовірно, вона знаходилася в центрі Рунгхольта.

І сама знахідка, і значний розмір релігійної споруди підтверджують історичну теорію про те, що Рунгхольт був одним з головних торгових осередків Середньовіччя.

Рунгхольт — легендарне портове місто на захід від сучасного німецького Кіля. Історики називають Рунгхольт середньовічним мегаполісом: за оцінками фахівців, у ньому жили кілька тисяч людей. Але простояв він тільки 162 роки, перш ніж бути знищеним стихією.

Зображення – info.bild.de

Біда прийшла несподівано, 16 січня 1362, коли острів Штранд (місцезнаходження Рунгхольта) став жертвою урагану під назвою “Грете-Мандренке”. Він зруйнував багато об’єктів у Нідерландах, Німеччині та Англії. Поселення разом з усім островом зникло безвісти. Люди кажуть, що це була кара за людські гріхи. Тепер Рунгхольт негласно вважається північною Атлантидою.

Археологи упродовж сотні років шукали те, що залишилось від міста, але безуспішно. Щоправда, їм вдалось відкопати незначну кількість артефактів.

У 1992 році етнолог на ім’я Ханс-Петер Дюрр проводив літо на острові Нордштранд (Nordstrand). В орендованому будинку він знайшов мапу Йоханнеса Мейєра від 1652 року. Вона називалася “Обриси Рунгхольта та його парафій. Рік 1240”. Через 2 роки вчений зібрав групу студентів і вирушив шукати артефакти там, де був позначений Рунгхольт на мапі XVII століття. І от тепер така значуща знахідка!

Реконструкція мапи Рунгхольта 1652 року в Музеї Північного моря.

“Рунгхольт був процвітаючим поселенням. У ньому мешкали рибалки, землероби, торговці та навіть священнослужителі, бо була церква, – розповідає історик Таня Хьорман. — Жителі Рунгхольта заробляли на життя торгівлею сіллю та бурштином. Вони підтримували зв’язок з іншими місцями, наприклад, іспанським, де тоді правили маври”.

За словами Хьорман, у записах датського короля Вальдемара II зафіксовано, що жителі Рунгхольта були одними з найбільших платників податків у регіоні. Вони платили 20% срібла, яке король забирав у своїх підданих.

Як розповідало раніше BitukMedia, археологи виявили залишки збудованої 7000 тисяч років тому кам’яної дороги.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі