Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Привіт з неоліту: на дні моря знайшли дорогу, якій 7000 років (ВІДЕО)

Важливо

Археологи виявили залишки збудованої 7000 тисяч років тому кам’яної дороги. За словами вчених, раніше ця дорога біля узбережжя Хорватії з’єднувала острів з поселенням Соліне. Колись воно розташовувалося на штучному масиві суші, а тепер – на глибині від 4 до 5 метрів під водою.

Про це розповідає Science Alert.

Вперше останки неолітичного поселення Соліні було знайдено у 2021 році – допомогли супутникові знімки, зроблені навколо віддаленого хорватського острова Корчула. Дивний рельєф морського дна, виявлений на знімках, змусив дослідників взяти акваланги і почати більш ретельне вивчення.

І от на глибині 4-5 метрів у Середземноморському Адріатичному морі археологи виявили кам’яні стіни, які, як припускають, колись були частиною стародавнього поселення. Ймовірно, воно було пов’язане з головним островом вузькою смугою землі.

Фото – University of Zadar

Завдяки радіовуглецевому аналізу збереженої деревини було встановлено, що все поселення датується приблизно 4900 роком до нашої ери. Однак нещодавно виявлена дорога, за словами дослідників, ймовірно, старша ще на кілька тисячоліть. Ця дорога, що нині опинилась на морському дні, виготовлена з компактно складених кам’яних плит. Її ширина – близько 4 метрів. За словами дослідників, давня дорога, можливо, використовувалася ще 7000 років тому.

Тоді, за часів неоліту, тут жили люди хварської культури, що отримала назву від хорватського острова Хвар (перекручене грецьке слово “фарос” — маяк).

Дорога з бруківки з’єднувала Солін з островом Корчула — сьогодні це популярний туристичний напрямок на узбережжі Адріатики. Кам’яний шлях не зруйнувався за кілька тисячоліть, а лише вкрився густим шаром мулу. Все тому, що він захищений від сильних хвиль сусідніми островами, пояснюють вчені з Університету в Задарі.

Солін — не єдине затоплене поселення доби неоліту в цьому регіоні. З протилежного боку від острова Корчула археологи раніше знайшли дуже схожу стоянку з кам’яними сокирами, лезами та фрагментами жертвоприношень.

Неоліт, або нова кам’яна доба — період в історії людства, коли люди поступово переходили від полювання та збирання до осілого способу життя, опановували сільське господарство та одомашнювали тварин. Вченим відомо чимало неолітичних стоянок, але саме зроблені в Хорватії відкриття дозволять пролити світло на вміння древніх прокладати дороги — такі ізольовані поселення на островах, як Солін, трапляються вкрай рідко.

Як розповідало раніше BitukMedia, дві срібні монети, викарбувані за часів Римської імперії, знайшли на віддаленому безлюдному острові в Балтійському морі. Археологам невідомо, як вони туди потрапили: жодних історичних свідчень про те, що римляни бували в цих далеких землях, немає.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі