П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Знахідка на клаптику суші посеред моря спантеличила археологів

Важливо

Дві срібні монети, викарбувані за часів Римської імперії, знайшли на віддаленому безлюдному острові в Балтійському морі. Археологам невідомо, як вони туди потрапили: жодних історичних свідчень про те, що римляни бували в цих далеких землях, немає.

Про це розповідає LiveScience. 

Команда археологів з Університетів Седертерна та Уппсали (Швеція) вивчає один з найвіддаленіших островів у Балтійському морі – Готська-Санден, що у перекладі “Піщаний острів”. Він знаходиться на півшляху між сучасними Швецією та Естонією. Він безлюдний: вважається, що тут ніколи не було поселень. У ХІХ столітті там мешкали тільки доглядачі маяка. А у більш давні часи острів нібито був прихистком піратів і місцем частих корабельних аварій. Берегова лінія навколо острова дуже небезпечна, а узбережжя всіяне уламками кораблів.

Готська-Санден або «Піщаний острів» є одним з найвіддаленіших островів у Балтійському морі. Монети були знайдені на плато над сучасним пляжем. Зображення – Johan Rönnby

І от на острові Готська-Санден виявили дві срібні римські монети, викарбувані за часів Імперії. Вчені знайшли монети за допомогою металошукачів на плато над сучасним пляжем. Якщо конкретно, йдеться про срібні денарії – найпоширеніші монети часів Римської імперії. Ці гроші були у вжитку на всіх територіях під владою та впливом Риму з 268 року до нашої ери.

Один з артефактів викарбуваний за правління імператора Траяна між 98 і 117 роками н. е. Другий – у період, коли імператором був Антонін Пій, між 138 і 161 роками н. е. Кожна монета важить трохи менше 4 грамів – на ті часи зарплатня звичайного робітника за один день. Денарії залишалися в обігу і після падіння імперії, оскільки срібло продовжувало бути цінним металом, кажуть історики.

Як римські гроші могли опинитися в таких віддалених краях? Знахідка поставила археологів у глухий кут. За однією з версій, норвезькі торговці могли опинитися на острові, щоб перечекати шторм, і монети залишили вони. За іншою, їх загубили ті, що вижили в аварії корабля. Є також припущення, що самі римляни побували на Готська-Санден. Але жодних записів про таку подорож римського корабля до Балтійського моря не знайдено.

“Це навряд чи римський корабель, але треба врахувати, що римляни плавали до Шотландії й далі, і тоді були римські автори, які писали про Балтійський регіон. Ми мало знаємо про це місце, і тепер, коли у нас є монети, продовжувати розкопки стає ще цікавіше”, — прокоментував Йохан Ренбю, археолог з Університету Седерторн у Стокгольмі.

Є задокументована згадка про доглядач маяка, який повідомляв, що знайшов на острові римську монету. Це було у XIX столітті. Не дивно, що заінтриговані археологи планують повернутися та продовжити розкопки на Піщаному острові.

Як розповідало раніше BitukMedia, археологи знайшли найстаріший у світі унітаз зі змивом.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі