Вівторок, 23 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Привілей імператорів: археологи знайшли найстаріший у світі унітаз зі змивом

Важливо

В ході розкопок у провінції Шеньсі, на території, де колись було місто Юеян, китайські археологи знайшли нижню частину унітазу зі змивом. Вік сантехнічного пристрою оцінюють приблизно у 2400 років. Це перший та єдиний старовинний туалет зі змивом, виявлений на території Китаю.

Про це розповідає портал Ancient-origins.

Юеян був столицею численних династій китайських імператорів. Оскільки стародавній унітаз виявили серед руїн палацу, вчені вважають, що ним могли користуватись високопосадовці або навіть імператори! Наприклад, імператор Цінь Сяо-гун, який правив з 381 до 338 року до нашої ери, або його батько, імператор Цінь Сянь-гун (424-362 роки до нашої ери) або навіть Лю Бан (202-195 роки до нашої ери), засновник та перший імператор династії Хань.

Оскільки верхню частину туалету не знайшли, не зовсім зрозуміло, як саме ним користувалися — сидячи, як на стільці, або навпочіпки. Як би там не було, сам винахід унітазу зі змивом свідчить про те, яке важливе значення надавали санітарії у Стародавньому Китаї, зазначають вчені. І у будь-якому випадку це був предмет розкоші.

Знахідка дає можливість оцінити рівень технічного прогресу у Китаї 2400 років тому! Навіть попри припущення, що слуги наливали в чашу воду щоразу, коли туалет був у використанні. Щоб сконструювати та використовувати унітаз зі змивом, були потрібні знання в галузі водопостачання, поводження з відходами та дотримання правил гігієни, які на той час не були широко поширені.

“Унітаз зі змивом є конкретним доказом того значення, яке древні китайці надавали санітарії”, — сказав Лю Жуй, науковий співробітник Інституту археології Китайської академії соціальних наук. За його словами, в давнину було дуже мало записів про домашні туалети. Швидше за все, туалети були доступні лише представникам найвищих верств суспільства, а простий народ обходився без них, зазначають археологи. Адже на сьогодні це перший та єдиний старовинний унітаз зі змивом, виявлений на території Китаю.

Донедавна вважали, що перший туалет зі змивом винайшов сер Джон Харрінгтон в 1596 року і призначався пристрій для королеви Англії Єлизавети I. У ньому використовувалася вода з цистерни, яка змивала відходи життєдіяльності в трубу, а з неї – у вигрібну яму. А на північному заході Індії знаходили дренажні системи віком 4000 років, які могли бути повʼязані з туалетами.

Як розповідало раніше BitukMedia, археологи знайшли одне з найстаріших зображень людини – воно примусило багатьох червоніти.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі