Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Українка відкрила веганську кав’ярню у Лондоні

Важливо

23-річна українка Єлизавета Татарина відкрила у Лондоні веганську кав’ярню Cream dream. Вона виїхала з України у жовтні 2022 року через війну. В день відкриття 14-го лютого в закладі було повно відвідувачів, які прийшли підтримати перший бізнес дівчини.

Про це повідомляє видання My London.

Кав’ярня Cream dream розташована поблизу Ковент-Гардену. Вся команда нового закладу – українці, які після початку війни знайшли притулок у Британії.

Концепцію закладу Єлизавета Татарина визначає як “нове місце для українців у Британії та щось нове для інших, щоб побачити Україну з іншого боку”.

У закладі пропонують лише веганські та безглютенові десерти без цукру, які можуть порадувати людей з непереносимістю лактози або глютену. Ціни на каву тут стартують від 2,9 фунта стерлінгів (близько 129 грн). Окрім того, в кафе подають чимало українських, переважно карпатських чаїв (ціни від 3 фунтів стерлінгів).

Ліза завжди мріяла відкрити кафе у рідному Кривому Розі – накопичення в дівчини вже були. Однак у Лондоні втілення мрії коштувало б дорожче, тому за останні кілька місяців вона заручилася інвестиціями від українського бізнесмена та американської організації.

Власниця розповіла, що починала робити ремонт у кав’ярні сама, паралельно знімаючи процес в роликах для TikTok та Instagram. Її відео досить швидко стали вірусними, після чого чимало лондонців почали пропонувати свою допомогу з різними процесами – від фарбування стін, до збору меблів і пропозицій декору. Завдяки волонтерам Cream Dream вдалося відкрити лише за півтора місяці.

За словами Лізи, вона б хотіла, аби її заклад став безпечним місцем для українок, які зможуть поділитись тут  своїми історіями. “Я знаю українську дівчину, яка приїхала до Великої Британії, вся її родина загинула на війні, я хочу, щоб у неї було місце, щоб розповісти свою історію. Зараз їй дуже важко, і вона намагається будувати своє життя заново. Тут буде безпечно”, – каже власниця закладу. 

Також у закладі популяризують українських молодих митців – музикантів та художників.

Зараз родина Лізи перебуває в Україні. Мати працює інженером, бабуся – лікар-окуліст. Жінки відмовились виїжджати закордон. А молодша сестра, яка навчалася у США, коли почалася війна, мала можливість там залишитись, але воліла повернутись додому.

“Я не можу повірити, що моя мрія збулася, так багато людей підтримували мене під час подорожі та навіть у відкритті кафе. Майже 500 людей прийшли на відкриття. На щастя, у нас не закінчилися десерти, але це мав бути наш запас на тиждень!”, – каже Ліза Татарина. “Я дуже вдячний усім, хто підтримував мене онлайн і офлайн, трохи сумно, що моя перша кав’ярня не в Україні, а в Лондоні, але це все одно справді дивовижно”.

Фото – Daria Agafonova

Раніше BitukMedia розповідало про українку, яка відкрила кафе на узбережжі Ла-Маншу.

Фото – cream.dream_london/Instagram

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі