Вівторок, 7 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Емоції перших днів війни, спалена техніка – зняли фільм про героїчну оборону Сум

Важливо

Український волонтер Володимир Нянькін зняв документальний фільм “Суми. Ми дали їм під дих”. Він поєднав кадри реальних боїв місцевої ТрО із окупантами зі свідченнями очевидців. Стрічка повертає глядача у буремні перші дні повномасштабного вторгнення росіян.

Фільм опублікували на сторінці Щоденник війни. Сумщина UA на YouTube.

На Суми прямували 1000-1200 одиниць ворожої техніки, розповідає Олександр Мордванюк, командир 15 окремого стрілецького батальйону. Основні колони намагалися обійти місто.

Центрів супротиву у місті існувало кілька – Сумиліфт, Суд, тощо. Було прийняте рішення створити велику кількість мобільних груп для “москітних ударів” по ворогу – розповідає Костянти “Сумрак”, командир батальйона ТрО міста Суми. Як наслідок, росіяни не розуміли, звідки на них можуть напасти, кидали техніку і тікали.

Розповідають і про те, як у них з’явився перший БТР. Вони підбили його, але машина спробувала втекти через поле і застрягла. ТрО відремонтувала танк ЗСУ і за його допомогою витягла БТР із багна. У посадці поруч взяли у полон росіян. Підбиту ворожу техніку ремонтувати на підприємстві “Сумиміськсвітло”. Бракувало деталей, доводилося деякі виточувати на станках, розповідає Мордванюк

В одній із російських колон знайшли російську парадну форму і нагороди за взяття українських міст – “За Київ”, “За Суми”, “За Харків”, пригадують оборонці.

Перший офіційний обмін військовополоненими з початку повномасштабного вторгнення теж відбувся у Сумах – офіцера військової поліції обміняли на п’ятьох тероборонівців.

Як повідомляло BitukMedia, творці “Книжки-мандрівки” – видання із неймовірними фактами про Україну та однойменного онлайн-проекту – створили мультфільм про Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Становленню “залізного генерала” присвятили одну із частин серіалу.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі