Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дає надію своєму виду: розплідник вітає народження ще одного суматранського носорога

Важливо

Семирічна самиця суматранського носорога на ім’я Даліла народила здорового первістка чоловічої статі вагою 25 кг. Радісна подія сталась 25 листопада в розпліднику Sumatran Rhino Sanctuary, що в Національному парку Уей Камбас на індонезійському острові Суматра. Цей малюк – перший у світі представник виду на межі зникнення, народжений від матері, яка теж з’явилася на світ у неволі.

Про це розповідає ABC News.

Задля збереження виду влада Індонезії 1996 року заснувала Sumatran Rhino Sanctuary, де намагаються розводити суматранских носорогів у неволі. Кажуть, це складно з багатьох причин. Наприклад, тому, що у природі ці тварини ведуть відособлений спосіб життя.

За весь цей час у розпліднику народилося лише п’ять дитинчат. З яких Даліла була другою, а її новонароджений син – п’ятим. Тато малюка, 16-річний Харапан, як і Даліла, теж народився у неволі, в зоопарку Цинциннаті (США), і став батьком вперше.

7-річна самка носорога Даліла через два дні після народження свого первістка в заповіднику для суматранських носорогів. Фото – AFP via Phys
Новонароджений малюк суматранського носорога ще не має імені. Фото – AFP via Phys

2023-й рік взагалі виявився для розплідника дуже успішним, адже ще не минуло і місяця, відколи в розпліднику народилось перше цьогорічне дитинча. 30 вересня мати Даліли, самка на ім’я Рату, дала життя її молодшій сестрі.

Суматранські носороги – найдрібніші представники родини носорогових. За останні три десятка років популяція цих ссавців скоротилася на понад 70%. Насамперед через браконьєрство — їхній ріг використовується у традиційній китайській медицині. Так суматранські носороги опинились на межі вимирання. На сьогодні у дикій природі залишилося трохи більше 80 особин цього виду, і вони живуть у вологих тропічних лісах острова Суматра.

У минулому залишились часи, коли суматранські носороги населяли не лише джунглі островів Індонезії, а й вологі тропічні ліси Бангладеш, Бутану, Брунея, Камбоджі, Лаосу, Індії, Малайзії, Таїланду, М’янми та В’єтнаму.

Але сам факт вдалого розмноження в неволі рідкісних носорогів неабияк тішить фахівців. Ще два роки тому у світі існувала лише одна пара суматранских носорогів, здатних приносити потомство в неволі, а зараз їх вже три, і всі вони живуть у Sumatran Rhino Sanctuary.

Фото –  Sumatran Rhino Sanctuary

Загалом у розпліднику нині мешкає десять носорогів. У майбутньому вчені розраховують випускати тварин, що народилися в неволі, в дику природу.

Як розповідало раніше BitukMedia, природоохоронна організація African Parks придбала величезну колекцію південних білих носорогів, які належали підприємцю Джону Х’юму. Фахівці випустять тварин у заповідниках та національних парках по всій Африці – для створення нових популяцій виду та поповнення існуючих.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі