Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Роги носорогів у XXI столітті стали коротшими. Чому?

Важливо

За останнє століття ріг у носорогів став помітно коротшим, виявили вчені з Гельсінського та Кембриджського університетів. Вони розглянули десятки фотографій тварин та побачили чітку тенденцію. Зоологи вважають, що це результат природного відбору – мисливці і браконьєри воліють вбивати особин з великим рогом.

Про це розповідає Guardian.

Своє відкриття дослідники зробили, вивчаючи старовинні малюнки, статуетки, а також фотографії носорогів, зроблені за останні півтора століття. Головну увагу вони зосередили на 80 фотографіях, на яких носороги, що належать до різних видів, були зображені у профіль. Це дозволило розрахувати середні показники довжини рогу щодо довжини тіла тварини.

Виявилося, що приблизно за сто років у всіх п’яти сучасних видів носорогів, поширених в Африці та Азії, відносна довжина рогу зменшилася. Це свідчить, що природний відбір успішно діє, зазначають дослідники.

“Оскільки мисливці обирали переважно особин з великим рогом, тварини з невеликим частіше виживали і залишали більше потомства, передаючи свої характерні риси наступним поколінням. Це й призвело до еволюційних змін”, — пояснюють автори дослідження.

Ріг носорога використовують у традиційній медицині Китаю та В’єтнаму, тому попит на нього високий, а розцінки – відповідні.

Ріг – це шарувате утворення з кератину, подібне за своєю будовою до рогової частини копит. Саме через його наявність носорога вважають родичем міфічного єдинорога. В індійських та яванських носорогів – один ріг, а ось у суматранського та африканського – два. Довгий час бажання здобути ріг, що вважався чудодійним, призводило до безжального винищення носорогів.

Вважалось, що отруєне вино в келиху, виготовленому з рогу носорога, одразу ж зашипить і попередить про небезпеку. Порошок, отриманий з рогу, використовувався як зілля при важких пологах, епілепсії та чумі, для відновлення потенції, а також як засіб омолодження.

Як повідомляло раніше BitukMedia, смертоносна пандемія чуми 700 років тому позначилась на еволюції нашого виду, довела Міжнародна група дослідників з країн Європи, США та Канади. Вони проаналізували ДНК людей XIV століття та виявили мутацію. Саме вона допомогла людству пережити Чорну смерть. І ця трансформація досі впливає на здоров’я популяції.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі