Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

На волю! Зоологи випустять у дику природу понад 2 тисячі білих носорогів з приватного ранчо

Важливо

Природоохоронна організація African Parks придбала величезну колекцію південних білих носорогів, які належали підприємцю Джону Х’юму. Фахівці випустять тварин у заповідниках та національних парках по всій Африцідля створення нових популяцій виду та поповнення існуючих.

Про це повідомляє New Scientist.

Некомерційна організація African Parks, яка управляє територіями, що охороняються, в дванадцяти країнах Африки, заявила, що придбала ранчо Джона Х’юма разом з усіма носорогами.

Підприємець вирощував тварин на ранчо площею 8500 га в Південній Африці. Х’юм потребував коштів на збереження виду південних білих носорогів, а тому зрізав живим тваринам роги і зберігав їх. Чоловік сподівався заробити, коли торгівля рогами буде легалізована. От тільки не дочекався і навесні цього року був змушений виставити ранчо на торги.

81-річний Х’юм, який заробив свої статки на будівництві таймшер-курортів, каже, що в цілому витратив на свій проєкт природоохоронного ранчо 150 млн доларів, і тепер у нього “нарешті закінчилися гроші”. 

Співробітники African Parks, як нові власники ранчо, що за 100 миль на південний схід від Йоганнесбурга (ПАР), мають намір щороку випускати приблизно триста носорогів у тих заповідниках і національних парках, де вони зможуть знайти достатньо їжі і де будуть надійно захищені від браконьєрів. Проєкт розрахований на 10 років.

Планується, що білі носороги з ранчо Х’юма будуть використовуватися для створення нових популяцій виду та поповнення існуючих. Наприклад, частина особин може вирушити до національного парку Гарамба, що на північному сході Демократичної Республіки Конго. Там носорогів поки що небагато.

Південні білі носороги вважалися вимерлими ще наприкінці XIX століття, поки в 1895 в Квазулу-Наталі не виявили невелику популяцію, менше сотні особин. Вже понад 100 років вони класифікуються як “вид під загрозою зникнення”. На територіях, що охороняються, і в приватних мисливських угіддях мешкають близько 18 тис. тварин.

Як розповідало раніше BitukMedia, з усіх тварин, що вимирають, північні білі носороги у найбільшій небезпеці. У дикій природі вони вважаються зниклими. Історія цих носорогів може закінчитися на двох особинах,  яких живуть з особистою озброєною охороною 24/7 у кенійському заповіднику. Це — мати та донька. Але вчені не втрачають надії врятувати вид від вимирання.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі