Неділя, 5 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Новий вид австралійських павуків назвали на честь Венома і Тома Гарді

Важливо

В Австралії вчені знайшли новий вид павуків і назвали його Venomius tomhardyi – на честь Венома та актора Тома Гарді, який його зіграв. Візерунок на тілі членистоногих нагадав дослідникам обличчя антигероя зі всесвіту Marvel.

Про це розповідає Phys.

Новий вид знайшли під час експедиції до півдня Австралії, зокрема острова Тасманія, та при перегляді тисяч старих музейних колекцій. Тварину завдовжки 5-10 мм віднесли до родини павуків-колопрядів, або хрестовиків (Araneidae). Вони виділяються будівництвом вертикального круглого павутиння. Однак вдень павук може ховатися у вистелених шовком щілинах гілок дерев.

Так виглядає павук Venomius tomhardyi. Зображення – Giullia de F. Rossi et al. / Evolutionary Systematics, 2023

Спершу вчені відмітили, що досліджуваний павук нагадує представників колопрядів родів Phonognatha та Leviana своїм видовженим черевцем та кольором. Але він відрізнився від них будовою статевих органів, зокрема двома незвично довгими волосками на гомілці педипальп у самців, – розповідає “Наука.UA”. Це вказало на потребу описати не лише новий вид, а й рід, якому зрештою дали назву Venomius – оскільки у візерунку на черевці павука дослідники розгледіли голову симбіота Венома. І наразі це єдиний вид, що його представляє. Він отримав видовий епітет tomhardyi — на честь актора Тома Гарді.

Venomius tomhardyi вважається отруйним, проте його отрута, судячи з усього, не може завдати шкоди людині, оскільки хеліцери не можуть проникнути під її шкіру.

Варто зауважити, це вже не вперше вчені називають свої відкриття іменами різних поп-культурних персонажів. Раніше іменами дракона Мераксес з “Ігри престолів” та Саурона з “Володаря перснів” охрестили динозаврів та метеликів відповідно. А новий вид тарганів – на честь покемона.

Як розповідало раніше BitukMedia, на честь Харрісона Форда вчені у Перу назвали новий вид змій – Tachymenoides harrisonfordi. В такий спосіб хотіли відзначити багаторічний внесок голівудської зірки у збереження довкілля.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі