Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Бранець печери: дослідника, який 9 днів не міг вибратися назовні, врятували

Важливо

В Туреччині врятували американського дослідника, який 9 днів не міг вибратися з печери. Рятувальна операція розпочалася 2 вересня, коли у чоловіка на глибині 1036 м почалася сильна кровотеча. Потерпілий не вірив, що виживе.

Про це розповідає ВВС.

40-річний американський спелеолог-дослідник Марк Діккі досліджував печеру Морджа, яка є третьою за глибиною у Туреччині. Туди він спустився для складання мапиу печерної системи для Асоціації Анатолійської спелеологічної групи. І раптом чоловіку стало зле: 2 вересня у нього відкрилася шлункова-кишкова кровотеча. Через це він опинився у пастці на глибині 1040 м.

Марк Діккі блював кров’ю, він також почав втрачати свідомість.

Діккі вдалося повідомити про це колег на поверхні. Того ж дня розпочалася масштабна операція з його порятунку. У ній взяли участь близько 200 людей – рятувальників та парамедиків з восьми країн.

Першу допомогу американцеві надав угорський лікар, який спустився до печери 3 вересня. Потім лікарі та рятувальники надавали йому допомогу почергово. Причина хвороби Дікі була незрозуміла.

Дістатися до Марка Діккі рятувальникам вдалося лише у середині минулого тижня. Відтоді чоловіка піднімали на поверхню поетапно. У процесі в якийсь момент стан Діккі настільки погіршився, що парамедикам довелося зробити йому переливання крові.

“Єдиним, що, як мені здається, я відчував, було питання “Чи я житиму?” <…> Воно зводив мене з розуму. <…> Наставав і момент, коли моя свідомість відмовлялася триматися і я визнавав: “Я не виживу”, – поділився чоловік.

Марка переносили на ношах вузькими проходами, якими крапала вода. Дорогою Діккі зупинявся в таборах, де йому надавали медичну допомогу і де він міг відпочити.

Рятувальники пробиралися темними підземними камерами при температурі 4-6 градусів. Найскладнішими для фахівців виявилися вертикальні ділянки печери та подолання бруду та води за низької температури на горизонтальних ділянках. Крім того, тривале перебування у темній та сирій печері було пов’язане з психологічними труднощами.

Нарешті у вівторок, о 00:37 за місцевим часом, Діккі винесли на поверхню, – повідомила Федерації спелеологів Туреччини. “Це знаменує успішне завершення частини операції з порятунку в печері. Вітаємо всіх, хто зробив свій внесок!” За повідомленнями ЗМІ, Діккі почувається добре в умовах, що склалися.

Врятований подякував уряду країни за порятунок його життя завдяки оперативному реагуванню, а також міжнародній спелеологічній спільноті, турецьким кейверам та угорській організації Cave Rescue. Вертоліт доправив його до регіональної лікарні.

Фото – скрін Youtube

Марк Діккі займається дослідженням печер ще з 1990-х. За цей час він спускався у печери 20 штатів США та десятка країн.

Як розповідало раніше BitukMedia, альпініст з Нової Зеландії дивом вижив при падінні з висоти 600 метрів. Чоловік відбувся незначними травмами. Між тим, 600 метрів – це висота майже двох Ейфелевих веж.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі