Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Пакунок від невідомого: знайдено викрадену під час карантину картину Ван Гога

Важливо

Знайшлась картина Вінсента Ван Гога “Весняний сад”. Її викрали з невеликого голландського музею 3,5 роки тому – під час карантину. Повідомляють, що ключову роль у розшуку і поверненні полотна зіграв відомий арт-детектив.

Про це повідомляє Reuters.

У 2020 році “Весняний сад” знаходився на виставці в музеї Сінгер Ларен, що неподалік Амстердама. Крадіжка сталася 30 березня, коли скрізь діяли карантинні обмеження через пандемію COVID-19. Злодії розбили скляні двері і увірвалися до музею. Тоді нідерландська поліція оприлюднила відео з камер спостереження.

Музей Сінгер Ларен, де сталася крадіжка. Фото – Zoulikha AQARIAL

Ключову роль у розшуку картини зіграв видатний голландський детектив-мистецтвознавець Артур Бранд. Він розповів AFP, що часті заклики його та голландської поліції повернути викрадені твори мистецтва нарешті принесли свої плоди: чоловік, чия особа не розкривається для його власної безпеки, передав Бранду картину в блакитній сумці Ikea, загорнуту у плівку з бульбашками та наволочку.

Сам Бранд також повідомив про свою участь у пошуках картини. “Вінсент Ван Гог повернувся! У тісній співпраці з нідерландською поліцією мені вдалося повернути “Весняний сад” Ван Гога”, – написав він у Twitter.

Британська The Guardian назвала Артура Бранда “Індіаною Джонсом у світі мистецтва”.

Фото – Twittet/ @brand_arthur

У музеї Гронінгена, якому належить витвір мистецтва, заявили, що “картина постраждала, але, на перший погляд, у доброму стані”. Наразі вона знаходиться у музеї Ван Гога в Амстердамі. До слова, “Весняний сад” – єдина робота Вінсента Ван Гога в експозиції Гронінгенського музею. Найближчим часом картина буде ретельно досліджена. І за кілька місяців повернеться назад.

Нагадаємо, викрадача цієї картини було затримано, за вироком суду він отримав 8 років ув’язнення. Особу зловмисника не оприлюднювалии, відомо тільки, що йому близько 60 років. Обвинувачений, раніше судимий за викрадення творів мистецтва, заперечував свою причетність. “Суд цьому не вірить. Його ДНК була виявлена на місці злочину, і чоловік не може пояснити, як це сталося”, – йшлось у заяві суду.

“Весняний сад” або “Сад священика в Нюенені навесні” Ван Гог написав у 1884 році. На картині зображено сад біля будинку священика у маленькому голландському містечку Нюенене, де мешкали батьки художника.

Вінсент Ван Гог “Сад священика в Нюенені навесні”, 1884. Фото – Marten de Leeuw, Groninger Museum

Як розповідало раніше BitukMedia, роботу художника Віллема де Кунінга “Жінка-Охра” знову виставили на огляд публіки. 37 років тому її викрали з Музею мистецтва Університету американського штату Аризона. Виявилось, що злочин скоїло тихе літнє подружжя.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі