Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Травмований війною ведмідь з Донеччини житиме у шотландському зоопарку

Важливо

Шотландський зоопарк прихистить азійського чорного ведмедя з України. Клишоногий ледве вижив під час російської окупації Ямполя на Донеччині. Українські військові врятували тварину у жовтні 2022 року. Відтоді він, як справжній український переселенець, колесить по Європі.

Про це розповідає CNN.

На початку наступного року ведмідь Ямпіль вирушить до свого нового дому – зоопарку “П’ять сестер” у Шотландії.

Коли українські військові звільнили Лиман на Донеччині, постраждалого ведмедя знайшли зачиненим у вольєрі у селищі Ямпіль. То був жовтень 2022 року. Приватний зоопарк Yampol Zoo, як і весь Ямпіль, п’ять місяців – з 29 квітня до 30 вересня 2022 року – провів під російською окупацією.

Майже всі з 200 тварин у покинутому зоопарку загинули від голоду або обстрілів. Одним з небагатьох, хто залишився в живих, був тяжкопоранений 12-річний ведмідь. Тварина перебувала у жахливому стані – отримала контузію від снаряда, який поцілив у будинок, де він сидів. Лише за три метри від його вольєра все було зруйноване, розповіли тоді у UAnimals.

Українські військові передали ведмедя волонтерам та зоозахисникам UAnimals, які взялись опікуватись пораненим і забезпечили його реабілітацію.

Ведмедя назвали Ямполем – на честь села, де його знайшли. Спочатку він проходив реабілітацію в Луцькому зоопарку. “Від війни страждають і люди, і тварини. Останні не спроможні подбати про себе самотужки. Тож їхній порятунок можливий лише завдяки нашій людяності та небайдужості”, – наголосила очільниця зоопарку Людмила Денисенко.

Фото – Facebook/Луцький зоопарк

Після лікування від контузії мішку перевезли до Польщі, потім – до Бельгії.  А на початку наступного року Ямпіль вирушить до свого нового дому, за 20 миль на захід від столиці Шотландії, Единбурга.

У шотландському зоопарку розуміють, яка особлива тварина там житиме. “Ми хочемо бути впевненими, що те, що ми будуємо для нього як притулок у… Шотландії, задовольнить його потреби”, – каже Ромейн Піцці, головний ветеринар Five Sisters. Він приїхав до бельгійського реабілітаційного центра Natuurhulpcentrum Opglabbeek познайомитись з майбутнім мешканцем зоопарку в Шотландії.

Як розповідало раніше BitukMedia, пес-морпіх, якому для порятунку довелося відгризти собі лапу, проходить реабілітацію в Польщі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі