Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Пес-морпіх, якому для порятунку довелося відгризти собі лапу, проходить реабілітацію в Польщі

Важливо

Бойовий пес, якому довелося відгризти собі лапу, щоб втекти від бойовиків, вже вдруге поїхав до Польщі. Кане-корсо Вася проходить там реабілітацію, звикає до протеза. Пес роками служив у розвідувальному взводі морської піхоти в зоні АТО/ООС, а коли потрапив у ворожу пастку, зробив все, аби повернутись до своїх побратимів.

Про це розповідають Fakty.ua 

Вася на фронті пройшов чимало – і пункт постійної дислокації, і полігони, і сектор, і місяці життя в бліндажі нарівні з іншими бійцями. “Стояв на посту, носив розвантажку, дружив з бліндажними котами. Все як у людей”.

Нещастя з псом-морпіхом сталось незадовго до початку повномасштабного вторгнення росіян. “Одного дня Вася зник. Мабуть, унюхав с*чку. Побратими шукали. Підняли дрон — і побачили таке, що краще не бачити. Васька потрапив у пастку — просто перед окопами бойовиків заплутався у дроті. Врятувати його було майже нереально, бо туди не пролізеш непомітно. Розвідники все одно планували вночі йти на евакуацію собаки, але не встигли… Васька прийшов. Відгриз собі лапу та прийшов на трьох. Не схотів лишатися в полоні”, — розповіла рік тому у своєму Facebook офіцерка ЗСУ у запасі Олена Білозерська.

Нині Вася на пенсії. Живе у Тернополі – собаку прийняли батьки одного з бійців. Але кульгати на трьох лапах геройському собаці не доведеться. Коли про долю пса-морпіха стало відомо у Польщі, небайдужі люди – заводчики кане-корсо, ветеринари, протезисти й просто громадяни – зібрали гроші на протез для Васі. Спеціально для нього розробили й виготовили спеціальний карбоновий протез з динамічною стопою. 

“Хто пам’ятає нашого Ваську-морпіха, так от, зараз завдяки Katarzyna Kate і її невтомній команді він знаходиться в Польщі на фізіотерапії і адаптації до протеза, який, знову ж таки, організували наші найкращі сусіди! На жаль, хлопців, які допомогли йому вижити, вже немає з нами… поїхали додому на щиті… Вічний спомин!» — написала у Facebook тернополянка Анастасія Заверуха.

Всіх собак і котів, які прибилися до окопів, захисники України вважають своїми “бойовими побратимами”. Адже пухнастики разом із ними несуть службу на передовій. Називають тварин “антидепресантами” і “рятівниками”.

Собак, які разом з військовими та рятувальниками захищають Україну, допомагають знайти міни, відшукати людей чи затримати порушників, в Україні нагороджують.  

Як розповідало раніше BitukMedia, Патрон, пес-розмінувальник Чернігівської ДСНС, відтепер буде директором департаменту комунікацій в UAnimals. Раніше волонтерив, а тепер обійме офіційну посаду.

Фото – Facebook/Анастасія Заверуха/Katarzyna Kate

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі