Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Знак від Бога”: немовля, яке народилось під завалами зруйнованого землетрусом будинку, має ім’я і нову родину

Важливо

Дівчинку, яка народилася під завалами зруйнованого землетрусом будинку в Сирії, назвали Айя. Вона єдина, кому вдалося вижити з сім’ї — її мама, тато, четверо братів та сестер загинули. Тепер у новонародженої з’явився новий опікун. 

Про це розповідає The Guardian.

Сирійська дівчинка, мати якої померла після того, як народила її під уламками їхнього будинку під час землетрусу цього тижня, тепер має ім’я –  Айя. Арабською означає “знак від Бога”, “диво”.

Оскільки батьки Айї та всі її брати й сестри загинули, тепер опіку над дитиною візьме її двоюрідний дідусь. Салах аль-Бадран забере дівчинку з лікарні, щойно дозволять медики.

Однак його власний будинок у місті Джендеріс на північному заході Сирії також в руїнах. Йому та його сім’ї вдалось втекти з одноповерхової будівлі, але зараз він і його сім’я з 11 осіб живуть у наметі.

“Після землетрусу ніхто не може жити в своєму будинку чи будівлі. Лише 10% будівель тут безпечні для проживання, а решта непридатні”, – розповів чоловік.

Рятувальники в Джендерісі виявили Айю вдень у понеділок – через понад 10 годин після землетрусу, коли вони розкопували уламки п’ятиповерхового житлового будинку. Похована під бетоном, дитина все ще була зв’язана пуповиною зі своєю матір’ю, Афрою Абу Хадія. Жінка була мертва, а також її чоловік і четверо інших дітей. Врятоване маля терміново доправили до лікарні в сусідньому місті Афрін.

Абу Хадія, ймовірно, народила дівчинку, а потім померла. Це сталось за кілька годин до того, як їх виявили, сказав доктор Хані Мааруф з лікарні Джихан в Афріні. “Вона прибула в понеділок у такому поганому стані, забої, синці, вона була холодна і ледь дихала”, – розповів педіатр, який доглядає за дівчинкою.

Зараз дитина у стабільному стані. “Ми назвали її Айя, щоб припинити називати просто “новонародженою дитиною”, — сказав Мааруф. За його словами, стан дівчинки покращується з кожним днем. Хребет новонародженої не пошкоджений, як побоювались спочатку. 

Як розповіла BBC, люди з усього світу заявляють про свою готовність удочерити Айю. Керівник лікарні Халід Аттіа каже, що отримав десятки дзвінків. У лікаря є донька, яка лише на чотири місяці старша за врятовану дівчинку, тому його дружина годує Айю грудьми разом з власною дитиною. “Я не дозволю нікому вдочерити її зараз. Доки її далека родина не повернеться, я ставлюся до неї як до своєї рідної”, – сказав Халід Аттіа.

Айя — одна з незліченної кількості сиріт, які залишилися внаслідок землетрусу магнітудою 7,8 6 лютого. За останніми даними? стихія забрала життя 21 848 людей південно-східній Туреччині та 3 500 на півночі Сирії. Передсвітанковий землетрус зруйнував тисячі житлових будинків.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі