Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ентомологи креативлять: Саурон поділився ім’ям з…метеликами

Важливо

На честь Саурона з трилогії “Володар перснів” назвали новий рід метеликів. Ентомологи вважають, що ім’я відомого антагоніста дозволить привернути більше уваги до метеликів. Раніше “сауронами” назвали жука-гнойовика, жабу та навіть динозавра.

Про це пише The Guardian. 

Новий рід метеликів назвали на честь Саурона з трилогії “Володар перснів”. Чорні кільця на помаранчевих крилах метелика нагадали вченим Всевидюче око, вигадане письменником Дж. Р. Р. Толкіном.

Саурон – головний антагоніст трилогії. Його всевидюче око є символом могутності темного володаря. “Око було облямоване вогнем, але саме скляне, жовте, як котяче, насторожене та уважне, а чорна щілина його зіниці відкрилася в ямі, вікно в ніщо”, — так описує Толкін Всевидюче око.

Око Саурона з фільму “Володар перснів: Братерство персня” 2001 року. Фото: New Line Cinema/Allstar

Незвичайна назва приверне увагу до цього роду метеликів і дозволить провести більше досліджень, сподіваються в Музеї природної історії в Лондоні. До Saurona вже віднесли два види метеликів – Saurona triangular та Saurona aurigera. Але вчені вважають, що у дикій природі цих видів ще більше.

Saurona triangula, названа на честь Саурона, володаря Мордора. Фото – B Huertas (c) Trustees Natural History Museum

Метеликами Saurona займалася група з 30 вчених з усього світу. За понад 10 років дослідники проаналізували понад 400 різних видів метеликів, використовуючи новітні методи аналізу ДНК. 

“Метелики перебувають у дуже скрутному становищі через втрату середовища, і ми маємо гостру необхідність робити відкриття та вивчати нові види до того, як їхній час завершиться, — каже Бланка Уертас з Музею природної історії. — Коли ми даємо їм незвичайні імена, ми можемо привернути увагу до того, що відбувається з метеликами у всьому світі, і того лиха, в якому вони опинились”.

Метеликів назвали на честь Саурона вперше. Раніше ім’я цього антагоніста надали динозавру, жабі та жуку-гнойовику.

Як розповідало раніше BitukMedia, невідомий  раніше вид жаб виявили вчені в горах Еквадору. Ці річкові жаби – просто красуні – з блідо-рожевими очима та пальцями із золотавими та чорними цятками. Ніби щойно із Середземʼя. Тому й отримали назву на честь письменника-фантаста.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі